La Vanguardia (Català-1ª edició)

MUNIC 1972 Els Jocs de la matança

Alemanya admet la gestió incompeten­t fa 50 anys de l’atac terrorista palestí en què van morir onze atletes israelians

- MaríaEPaz ODÍez

Havien de ser els Jocs alegres – aquest era el lema dels Jocs Olímpics de Munic 1972–, concebuts per mostrar al món una imatge jovial i amigable d’Alemanya, tot just tres dècades després del final de la Segona Guerra Mundial i de l’Holocaust. Els amfitrions aspiraven a enfosquir l’anterior cita olímpica al seu territori: els Jocs de Berlín del 1936, presidits per Hitler en ple règim nazi. Però una combinació de greus errors de seguretat i inconfessa­ts càlculs polítics, encara no aclarida del tot, va provocar una matança terrorista.

Fa 50 anys, a la matinada del 5 de setembre del 1972, un comando del grup palestí Setembre Negre va entrar en un apartament de l’equip israelià a la vila olímpica. Els vuit assaltants van matar dos atletes, van segrestar-ne nou i van exigir l’alliberame­nt de 234 presos –la majoria eren palestins en presons israeliane­s– i dels líders de la banda terrorista alemanya Fracció de l’Exèrcit Roig (RAF), Andreas Baader i Ulrike Meinhof.

En tot just 24 hores, després de negociacio­ns matusseres i una desastrosa operació policial, els ostatges van ser assassinat­s. També va morir un agent alemany.

Cinc terroriste­s van morir i els altres tres van ser capturats. La República Federal –llavors hi havia dues Alemanyes– va fracassar pel que fa a la gestió de l’assalt. Després d’un breu parèntesi i una cerimònia de dol el 6 de setembre, els Jocs van continuar, una decisió controvert­ida del president del Comitè Olímpic Internacio­nal (COI), el nord-americà Avery Brundage.

Des d’aleshores, els familiars han batallat contra l’Estat alemany per aconseguir una compensaci­ó moral i econòmica per la responsabi­litat del país en la pèrdua dels seus éssers estimats, un camí de dècades que ha culminat aquesta setmana.

Les autoritats alemanyes, esperonade­s per l’anunci dels familiars que no acudirien als actes commemorat­ius d’aquest dilluns a Munic perquè consideren “insultant” la xifra oferta, van acordar amb ells el pagament de 28 milions d’euros, que s’han d’abonar entre el Govern federal, el land de Baviera i la ciutat de Munic. L’oferta inicial era de 10 milions, i incloïa dos pagaments ja fets: un del 1972 per l’equivalent de dos milions d’euros, i un altre del 2002 de tres milions.

“Estem complaguts i alleujats perquè s’hagi arribat a un acord sobre l’esclarimen­t històric, reco

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain