La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president reclama a Brussel·les la reforma del mercat elèctric

El dirigent socialista obre a Sevilla la campanya de tardor envoltat de simpatitza­nts i retreu al PP la seva estratègia “contra el sentit comú”

- Asier Martiarena

Pedro Sánchez no es conforma amb la decisió adoptada aquesta setmana per Brussel·les d’ampliar el model ibèric de tarifa elèctrica a tota la UE, i ara reclama, “d’una vegada”, la reforma del mercat elèctric que “Espanya ja demana des de fa mesos per defensar la classe mitjana treballado­ra i el teixit productiu del nostre país”.

Així ho va exposar ahir el president del Govern central, instant la Comissió Europea a alinear-se amb les polítiques energètiqu­es del Govern espanyol. A canvi, va donar suport inequívoca­ment a la decisió adoptada ahir pel G-7 de promoure la imposició d’un límit al preu del petroli rus, i va qualificar de “fonamental” la unitat davant l’agressor després de “demostrar-se que Vladímir Putin fa servir l’energia com a arma de guerra”.

El líder socialista va aprofitar el suport continenta­l a les seves polítiques per presumir de l’escut social desplegat malgrat el “rebuig constant” de l’oposició i, de passada, garantir que l’excepció ibèrica blindarà la Península davant l’escalada dels preus de l’energia fins, almenys, el 2023.

“Hi ha molts països que miren amb enveja Portugal i Espanya, perquè han aconseguit una intervenci­ó que no tenien als seus països”, va emfatitzar abans de deixar anar un missatge en clau preelector­al quan encara queden nou mesos per a les eleccions autonòmiqu­es i municipals: “No és el mateix que governi la socialdemo­cràcia que la dreta”.

Sánchez va carregar durament contra el PP i Vox per haver votat “en contra del sentit comú”, com, a parer seu, han fet durant els últims mesos, després d’oposar-se a gran part de les mesures impulsades pel Govern central. “Estimar Espanya és treballar per al bé de la gent des del govern i des de l’oposició”, els va recriminar.

Però la llista d’interpel·lats no va acabar aquí. El secretari general del PSOE va proposar un joc als centenars de militants que el van acompanyar ahir a Sevilla: “Comproveu quina ha estat la reacció de les grans companyies energètiqu­es i quina ha estat la del PP després de cada mesura del Govern espanyol, com ara la pujada del salari mínim, el transport de franc i l’impost especial a les elèctrique­s... Efectivame­nt, han estat idèntiques, i això no és una coincidènc­ia. Per dir-ho clarament, nosaltres estem mirant com podem protegir les grans majories del cop de la inflació i la crisi energètica, i ells estan centrats en una altra cosa. I crec que tots sabem quina és”, va sentenciar.

L’acte d’ahir a Sevilla va ser el primer acte polític de Sánchez a les terres andaluses, després del sever correctiu que va infligir el PP al PSOE als comicis del 19-J i que permet a Juan Manuel Moreno dirigir un govern monocolor fruit de la majoria absoluta obtinguda. I també el començamen­t de la campanya “El Govern de la gent” que els socialiste­s traslladar­an en una trentena de ciutats per reactivar el seu electorat, que la gran novetat que radica en el format.

Una sort del programa Tengo una pregunta para usted – on s’ofereix el micròfon als assistents permetent-los formular i transmetre els seus dubtes i inquietuds– que el líder de l’Executiu espanyol repetirà demà a la Moncloa amb mig centenar de ciutadans anònims i que tant recorda el procés d’escolta impulsat per la vicepresid­enta segona, Yolanda Díaz, sota les sigles de Sumar.

Ferraz s’ha proposat dos objectius. En primer lloc, millorar la seva estratègia de comunicaci­ó a l’hora d’explicar l’acció governamen­tal. I, en segon lloc, posar fi de manera urgent a la imatge del president “distant” i sempre dins de l’avió presidenci­al, que, recurrentm­ent, li atribueix l’oposició i que els simpatitza­nts es van encarregar de recordar a Sánchez interrompe­nt els

Sánchez posa al centre de la seva acció política la conquesta de les classes mitjanes i treballado­res

Ferraz vol posar fi a la imatge de president distant i dins el Falcon que li atribueix l’oposició

compassos inicials de la seva intervenci­ó amb una sonora xiulada.

Per això no va ser casualitat que la direcció socialista optés pel barri sevillà de Pino Montano per establir aquest primer contacte directe, a què també va convidar el moviment associatiu sevillà. Una barriada de classe treballado­ra, on el líder socialista va arribar en tramvia en un gest cap als recents ajuts al transport impulsats per l’Executiu espanyol, i que la llista de carrers està composta per desenes de noms d’oficis.

Sánchez va preguntar a l’auditori com hauria sortit Espanya de la crisi derivada per la pandèmia i de l’estrangula­ció econòmica de la guerra de Putin si haguessin governat “els que van aprofitar una altra crisi, la financera, per obrir la porta a la privatitza­ció dels serveis públics”. Però no va esperar que li donessin la resposta: “Governar és triar, i aquest govern ja va triar primer la gent i després totes les altres coses”, van declarar com a tret de sortida de la precampany­a electoral. ●

 ?? Julio Muñoz / EFE ??
Julio Muñoz / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain