La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Els pactes d’ERC a Madrid buiden l’autogovern”

- Silvia Angulo

JLa Vanguardia ordi Turull (Parets, 1966), secretari general de Junts des del juny, ha tornat de les vacances en què la presidenta del Parlament ha estat la clara protagonis­ta amb una dura crítica a ERC i l’amenaça de sortir del Govern, si no es reorienta la ruta de l’Executiu català cap a la independèn­cia abans del debat de política general de final de mes. Considera que la seva formació queda diluïda en l’estratègia d’Esquerra a favor de la taula de diàleg, que ell ja dona per liquidada.

Ha de dimitir Laura Borràs?

No. Sempre hem defensat que l’article del reglament pel qual ha estat suspesa no s’ha d’aplicar. Hem intentat la reconsider­ació perquè creiem que la suspensió és un tret al peu. Sobretot després del dictamen de l’ONU. Una resolució que diu que a un diputat no se’l pot suspendre fins que no hi hagi sentència ferma.

Però no creu que la situació d’interinita­t desacredit­a el Parlament?

Aquesta interinita­t no l’hem generat nosaltres. El que no pot ser és fer un pas per evitar el desprestig­i de les institucio­ns i provocar una situació que fins i tot crea més desprestig­i. Ho han d’arreglar els partits que ho han provocat. No ens poden demanar que ho solucionem.

PSC, ERC i la CUP diuen que compleixen amb el reglament del Parlament.

L’article 25.4 el vaig negociar quan era president del grup parlamenta­ri de Junts pel Sí i estava molt clar per què es va fer,

en un context molt específic en què hi havia molts casos de malversaci­ó lucrativa. Però en el cas de Borràs, sense arribar a judici, ja ha saltat la malversaci­ó. I si tens aquesta resolució de l’ONU cal reconèixer que es va fer una reforma del reglament que no està d’acord amb els criteris del comitè de Drets Humans. Què cal fer? Reformar-lo. El que no podem és aplicarlo de manera distorsion­ada.

Vostè es creu les acusacions que hi ha contra la Presidenta del Parlament? Defenso la presumpció d’innocència, fins i tot dels que estan més allunyats ideològica­ment de mi. De vegades fem afirmacion­s en les quals sembla que no es necessiti judici. Defensaré sempre aquesta presumpció d’innocència fins que no hi hagi sentència ferma o l’interessat accepti els fets.

El resultat de l’auditoria interna sobre l’acord de Govern amb ERC no els satisfà i va dir: “Així no es pot seguir”. Però sembla que continuara­n així...

Hi ha dues possibilit­ats: un cop de porta o intentar-ho reconduir. Això últim és el que volem fer perquè ens juguem la unitat de l’independen­tisme. Ens necessitem tots i tal com funcionem ara no podem continuar. Ens concentrar­em aquestes setmanes abans del debat de política general per reorientar-ho i que es compleixi el pacte de Govern. Ara no s’està executant i anem en direcció contrària. Després del debat caldrà prendre una decisió per veure si amb les resolucion­s que s’aproven i les converses mantingude­s amb ERC tenim una oportunita­t.

Què està incomplint ERC?

La primera és no constituir la direcció estratègic­a independen­tista per valorar els acords. La segona és la taula de diàleg, la composició de la qual, segons l’acord de Govern, ha d’estar constituïd­a per persones que garanteixi­n la transversa­litat de l’independen­tisme. Però de sobte només hi poden anar membres del Govern. Fem proposta i se’ns diu que no. Es va dir que la taula era per parlar d’amnistia i autodeterm­inació i els anuncis són més propis d’una comissió bilateral que per resoldre un conflicte polític. Tampoc no es fa un monitoratg­e. I finalment no s’aprofita la debilitat del Govern espanyol a nivell parlamenta­ri per formar un equip de coordinaci­ó al Congrés i marcar un criteri comú. Discrepem obertament perquè moltes votacions a Madrid en lloc d’ajudar-nos a avançar cap a la independèn­cia ens està buidant de contingut l’autogovern. Si se segueix així no parlarem de governar Catalunya, sinó d’administra­r Catalunya.

Què espera d’ERC abans del debat? L’“així no podem seguir” ens interpel·la, a Junts, ERC i al president Aragonès. El primer que hi ha d’haver és l’actitud i la receptivit­at és bona. Ara ens emplacem a explicar a ERC de manera documentad­a la nostra posició.

Si no hi ha canvis, sortiran del Govern?

Si governem per crear les condicions que t’acostin a la independèn­cia i anem en direcció a buidar la poca autonomia que tenim, ja no podem seguir. Què fem al Govern? Aguantar l’escala d’algú que està buidant l’autonomia.

Sortirien del Govern encara que no estiguin aprovats els pressuposa­des amb la situació de crisi que s’acosta?

El millor és complir l’acord perquè dona estabilita­t. El que genera turbulènci­es és l’incomplime­nt dels pactes. Crea insegureta­t i els ciutadans han de saber per a què aquesta governant qui estigui governant i en quina línia.

Dona per liquidada la taula de diàleg?

La negociació dels indults “A mi m’han indultat, però ningú no em va demanar res; i depèn de què m’haguessin demanat, no ho hauria acceptat”

La polititzac­ió judicial “Arran del dictamen de l’ONU, impulsarem una proposició de llei per posar fi a les suspension­s de diputats”

 ?? Gu i  jir el ?? Jordi Turull durant l’entrevista a que es va fer dijous
Gu i jir el Jordi Turull durant l’entrevista a que es va fer dijous

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain