La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amenaça d’esclafit polític

- Màrius Carol

Dijous, La Vanguardia va dedicar el millor espai de la portada a una fotografia impression­ant que presagiava una tempesta descomunal sobre Barcelona. Era una metàfora mediambien­tal insuperabl­e. Ho recordava ahir Jordi Évole, al final del seu article: “Hem construït un mur entre el cel i el sòl. Aquest mur no és que calgui enderrocar-lo, és que se’ns està caient a sobre. (...) Fa pinta d’avís. D’això (el canvi climàtic) anava de debò”. Com Évole li treu el suc a tot, ressaltava també que aquella foto memorable anava sense firmar: “Deu estar content el fotògraf amb el comte”. Com la perspectiv­a de la imatge suggereix que està presa des de la planta 17 de l’edifici del Grup Godó, penso que potser l’autor és el propi Javier Godó, per la qual cosa no cabria disculpa. Haig de trucar-li.

I és que en el periodisme, com en la

El clima que es respira a una setmana de la Diada anuncia tempestes

vida, les coses no sempre són com semblen i sovint tenen altres lectures. Passa igual en la política catalana: els núvols que la cobreixen no són tan amenaçador­s, però també anuncien tempesta. Sobretot després que Pere Aragonès avancés que no anirà a la manifestac­ió de la Diada, perquè assegura que va contra partits i institucio­ns i assenyala directamen­t l’ANC com a responsabl­e d’aquesta novetat. Tampoc no passa res si el president de la Generalita­t declina assistir-hi. Artur Mas no hi anava mai perquè considerav­a que era el president de tots els catalans, inclosos els no independen­tistes. Però Dolors Feliu, com a presidenta de l’ANC, ja li ha respost que la seva absència demostra que no vol fer la independèn­cia i si els partits no atenen el mandat de l’1-O, han de convocar eleccions. El que no és un eslògan nou entre les presidente­s de l’organisme.

No sé si Catalunya està dividida, però l’independen­tisme ofereix pocs dubtes que està partit en dos. I en aquest context animar a les aventures secessioni­stes resulta un disbarat. Sobretot veient els problemes que té Europa i que les fantasies catalanes interessen poc. El cel que va enfosquir Barcelona aquesta setmana amenaçava de convertir-se en una forma de tornado a l’inrevés, que TV3 qualifica d’“esclafit”. La climatolog­ia política pot acabar provocant fins i tot més destrosses. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain