La Vanguardia (Català-1ª edició)

Terra cremada

-

que un bosc que ha cremat i del que només queden troncs negres recargolat­s per les flames.

Aquest estiu ha estat, en fi, un estiu de terra cremada. Literalmen­t i metafòrica­ment, ja que també, després de la pandèmia, han estat molts els que s’han entossudit a divertir-se tant sí com no. Cremar dies i nits, cremar els diners que la inflació ha devaluat, saltar la foguera de les experiènci­es, les emocions, els restaurant­s, la festa…

Mentrestan­t, a Ucraïna, Putin prosseguei­x amb el seu particular pla de guerra. De nou, terra cremada, aquella tàctica militar que ho arrasa tot: edificis, carreteres, ponts, cultius, fins i tot pous i rius. L’invasor ho destrueix tot per desmoralit­zar el resistent. Però també el resistent ho crema o enverina tot, perquè l’invasor no trobi refugi ni cap provisió. És tan vell i cruel com la humanitat mateixa. Claudio Sánchez-Albornoz creia que Alfons I, el rei astur que va ser gendre de Pelai, va crear expressame­nt el desert del Duero al segle VIII, despoblant tota una franja de terra per protegir la cornisa cantàbrica de les incursions sarraïnes. Espai de seguretat, terra de ningú o la terra erma, com el poema de T.S. Eliot. Murs aixecats o camps abandonats, la frontera com aquest no-lloc, de Mèxic a Palestina. Tot és vell, encara que ens sembli nou. I només canvia el repartimen­t que interpreta l’antiga obra.

I entre tanta desolació i insolació, que de tot hi ha, els dos principals partits polítics espanyols es combaten també utilitzant tàctiques de terra cremada. No hi ha pietat ni comprensió. Ni tan sols empatia. I serà difícil que arribin a acords malgrat aquest temps incert que ens amenaça. Ni m’atreveixo a esmentar la inevitable i peremptòri­a renovació de la cúpula judicial…

A Catalunya hem passat deu anys sense concedir treva ni empara a l’altre, però, inversembl­antment, sembla més possible, no sé si probable, una entesa entre els diferents. Els blocs s’esquerden, i s’intueix un desglaç que podria ser que torni a fer fèrtil el terreny. Tant de bo! Perquè és obvi que necessitem una política menys incendiàri­a i molt més assossegad­a. Menys debat futboler –demano perdó als aficionats a l’esport futbolísti­c– i més serenitat i reflexió. Aigua de maig. Una pluja lenta i calma que ens regui de governabil­itat, bons propòsits i, sé que em repeteixo, ordre i progrés, com a la bandera del Brasil. A veure si de la terra cremada rebrota per fi un arbre que ens pugui donar una bona ombra… ●

Necessitem una política menys incendiàri­a i molt més assossegad­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain