La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amors en extinció

- Carlos Zanón

Les noves tecnologie­s i el canvi climàtic estan portant a punt de l’extinció determinad­es espècies. Una d’elles és l’amor d’estiu. Aquest exemplar tenia un vessant romàntico-tràgic i un altre, miserable i trampós. Tots dos estan en serioses dificultat­s de supervivèn­cia.

L’amor d’estiu, com el seu nom indica, era una relació que començava amb la revetlla de Sant Joan i acabava amb la mort de Chanquete, a finals del mes d’agost. La seva pròpia finitud feia que l’atracció entre els exemplars enamorats es concretés en un període extraordin­ari de temps.

El que en èpoques hivernals, tardorals i ja no diguem primaveral­s trigava mesos –seducció, atracció, frenesí etílic, còpula, comiat definitiu, record indeleble– en un

L’amor d’estiu, aventurer, lluny de la permanènci­a i la idoneïtat

amor d’estiu totes aquestes etapes es portaven a terme en qüestió de setmanes, dies i fins i tot era bastant habitual que es donessin en una mateixa nit.

L’escalfamen­t global fa que l’estiu es prolongui més enllà del que un amor com aquest pot resistir. Això ha generat en els animals vulnerable­s a aquest amor desconcert i modalitats com el ghosting, que és el fer-se el suec de tota la vida, una cosa que no era necessària abans de les noves tecnologie­s.

El que és tràgic i meravellós, el que feia que un amor d’estiu fos etern i invencible si tenies catorze anys i esporàdic i amnèsic si en tenies trenta més, era que quan acabava, acabava, i per això el seu tret aventurer, lluny de condiciona­ments burgesos de permanènci­a i idoneïtat. El període vacacional feia que fossin fronteres i continents, telèfons fixos i adreces a Bèlgica o Egea de los Caballeros el que dificultav­a que aquell amor oceànic es prolongués més enllà de setembre.

Només el reggaeton pot postergar una extinció a què aboca l’immiserico­rdiós WhatsApp. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain