La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una vinyeta fora d’època

Lectors adverteixe­n que va ser inapropiat reproduir ara un dibuix d’‘Els 8 errors’ original de l’any 1982

- Joel Albarrán defensor@lavanguard­ia.es

l’any 1982 i que, després de l’oportú avís dels lectors, va ser retirat de l’apartat de passatemps de la pàgina web i no tornarà a sortir a l’edició impresa. el mític dibuixant Jean Laplace, autor d’Els 8 errors, va morir l’any 2018, als 84 anys, però els lectors del diari continuen gaudint dels seus originals passatemps gràcies a l’arxiu de què disposa La Vanguardia després de dècades de col·laboració amb ell (actualment, a la part superior de les vinyetes s’indica la data original de publicació).

en les més de quatre dècades que han passat des que es va publicar aquesta vinyeta per primer cop, tots hem après a identifica­r el que certs punts de vista i expression­s culturals destil·len de manera involuntàr­ia. Algunes vinyetes de tintín, les pel·lícules de tarzan o la cançó del Cola-Cao del “negrito del África tropical” reflecteix­en actituds que no són pròpies del temps actual, però això no invalida que en aquell moment es gaudissin de forma innocent.

una cosa semblant passa amb aquest dibuix en particular. Crec que és de justícia assenyalar que es tracta d’una excepció que no reflecteix per a res l’esperit d’Els 8 errors de Laplace. els seus personatge­s nariguts, que es troben en situacions originals i sorprenent­s, es van guanyar els lectors fa 45 anys i avui són una petita part de l’essència del diari que es transmet de generació en generació, ja que per a molts lectors és un hàbit diari compartit amb els més petits de la casa. autèntic desastre. La pintura també va afectar la pedra de l’edifici centenari que acull la perruqueri­a. els paràsits a barcelona continuen actuant amb total impunitat. i no passa res.

Pere Huguet i Millán

Barcelona

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain