La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora dels mestres

● Sense mascaretes ni distància, el virus no és en l’imaginari i torna la vella normalitat ● La caiguda significat­iva dels resultats acadèmics aquests anys requereix atenció ● Els nous currículum­s són més transforma­dors a secundària i batxillera­t

- Inóina Farreras

Després de tres anys huracanats, ve una certa calma. Les escoles –que obren les portes demà per als nens de primària, i dimecres per als de secundària i postobliga­toris– afronten el nou curs felices per la supressió de les restriccio­ns que va imposar la pandèmia. Ja es poden veure les cares i abraçar-se, desapareix el temor del contagi, i els mestres diuen adeu a la inestabili­tat dels confinamen­ts i a les classes en línia. Torna a imposar-se la vella normalitat. Es podrà tornar a dinàmiques pedagògiqu­es actives i a barrejar els grups de classe per fer projectes conjunts.

No tot serà igual que abans de la pandèmia. Queda l’aprenentat­ge d’una escola més forta en vincles, per totes les vivències acumulades. Entre els professors, amb les famílies i, sens dubte, amb els nens. Queda el rastre del pas del virus en la salut mental que ha sacsejat adolescent­s i professors. I queda, també, el retrocés en els aprenentat­ges, constatat pel Consell Superior d’Avaluació. Apareixen nous reptes: els nous currículum­s i la reforma de la formació profession­al (FP).

Resultats acadè'ics

Aquest és el primer any, des del març del 2020, en què les escoles podran centrar-se a ensenyar. Des de la irrupció de la pandèmia, les classes no han pogut ferse en bones condicions. Després del primer tancament a casa, hi va haver situacions d’inestabili­tat, amb confinamen­ts intermiten­ts de grups, baixes de professora­t i classes a distància. El Govern espanyol va facilitar el pas de curs amb suspensos i la promoció d’etapa.

A Catalunya, s’ha avaluat el nivell acadèmic dels nens de 6è de primària (encara no n’ha sortit l’informe) i els de 4t d’ESO (16 anys), que cau en totes les competènci­es bàsiques: català, castellà, anglès, matemàtiqu­es i ciència-tecnologia, especialme­nt l’últim curs. Hi ha menys alumnes excel·lents i, en canvi, n’hi ha més de nivell baix respecte a edicions anteriors. És especialme­nt preocupant el rendiment en anglès i matemàtiqu­es, amb el nivell més baix de l’última dècada.

Segons la secretària de Transforma­ció Educativa, Núria Mora, una part és atribuïble a la pandèmia, però una altra pot deure’s a “canvis organitzat­ius” que estan perjudican­t l’aprenentat­ge. “S’està analitzant la qüestió”, va indicar. El dubte és la capacitat d’èxit educatiu dels alumnes que no han superat les competènci­es bàsiques i que, si no han repetit, ara estan en estudis postobliga­toris.

També cal preguntar-se com els va anar a la resta d’estudiants d’altres cursos, que no s’avaluen, i si seria convenient establir un reforç acadèmic per a tothom, a fi d’evitar que torni a reflectir-se

 ?? ?? Els mestres de l’escola Decroly dijous posant a punt les classes per rebre els nens a l’inici de curs de demà
Els mestres de l’escola Decroly dijous posant a punt les classes per rebre els nens a l’inici de curs de demà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain