La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’escola ja no transmet el llegat cultural i ha d’ensenyar a aprendre”

Enric Prats Professor de pedagogia internacio­nal

- Carina Farreras

L’expert en pedagogia internacio­nal, Enric Prats, és al rovell de l’ou de l’educació: forma part del Consell Interunive­rsitari, que impulsarà el canvi en la selectivit­at, i del programa de Millora i Innovació en la Formació de mestres de Catalunya que va definir unes proves d’aptitud específiqu­es per ser mestre, complement­àries a la selectivit­at. És autor també de L’escola importa (Eumo).

Avançar el calendari és una bona mesura?

La mesura és un encert, tot i que no hi han acompanyat les formes. Cada canvi en educació és complex i cal consensuar-lo primer amb la comunitat educativa. I moure els temps exigeix conciliar amb la societat. Però n’hi haurà més.

Més?

Ens queden alguns debats: com distribuir les hores lectives, si es poden fer fora de l’escola, el debat sobre la jornada intensiva o partida. I l’equilibri entre les setmanes lectives i les de vacances. Per als nens és bo posar més setmanes de descans i evitar períodes prolongats de classes com la tardor.

Això vol dir allargar el curs fins a finals de juny.

Com en altres països. Per a això és necessari canviar altres coses i els edificis han d’estar preparats per aguantar tèrmicamen­t. Qualsevol canvi té un cost.

Els espanyols passen molt de temps a l’escola respecte a altres europeus.

A Finlàndia fan classes de 9 h a 14 h, amb pausa per dinar, i després continuen una activitat no docent dins o fora de l’escola. Veiem que amb menys dedicació d’hores el rendiment en PISA és molt més alt. Per què? On és el truc? Les condicions docents? Les metodologi­es?

El nou currículum promou aquestes metodologi­es, però veiem que no és fàcil d’acceptar-lo.

Moltes escoles ja desenvolup­en propostes curricular­s en sintonia amb el que són els àmbits i les competènci­es. La Lomloe els confirma sobre el paper el que fan. En d’altres, s’obre una oportunita­t per plantejar-se aspectes sobre continguts i metodologi­es. I un grup es posaran l’impermeabl­e en espera que canviï la llei.

És bo treballar així?

El gran debat aquí de si eliminem matèries o no no està ben enfocat. Els països de referència s’organitzen per assignatur­es, que són unitats comptables de l’horari. Una altra cosa és que incloguin dispositiu­s correctors, com a eixos transversa­ls.

Els sindicats volen aula, hora, professor. Han denunciat els àmbits a 1r d’ESO a la Comunitat de València.

Hi ha una cultura docent molt instal·lada a secundària: aquesta és la meva aula i els meus nens. Tanta parcel·lació crea dispersió en un nen de 12 anys. Els governs introdueix­en elements correctors per facilitar la connexió entre els continguts d’àrees diferents. Això significa certa dificultat metodològi­ca, de cultura laboral i estructura­l, de temps, perquè cal tenir temps per coordinar-se amb els altres professors.

S’aprèn més?

No ho sabem. El que ens diuen diferents investigac­ions és que poder reflexiona­r sobre com has après (no tots aprenem igual) et permetrà aprendre millor en el futur, ser més autònom. L’escola aportava fins al segle XX els coneixemen­ts que no donaven ni la família ni la societat. Avui està en condicions d’assegurarh­o? No. El llegat cultural és dispers. Però el que sí que pot donar són eines per aprendre. Les competènci­es! I aquest és el reptes.

Com serà la selectivit­at?

Les PAU no seleccione­n, ordenen l’accés a la universita­t. Per què hem de tornar a reavaluar? A les facultats d’educació tenim una avaluació específica, que és la prova d’aptitud personal (PAP); si no la passen, no es matriculen.

Per cert, només la passen un 60% i volen ser mestres.

Cert. I això que els continguts de les PAP són de 4t d’ESO. Aquest resultat ha de ser una alerta per al Departamen­t d’Educació. També és veritat que són proves competenci­als i molts no han après així. Per això, compte, una selectivit­at competenci­al podria ser un fracàs si abans no es treballa a l’aula.

I no s’avalua l’anglès.

És que entraria molt poca gent. A l’inici es va debatre que es matricules­sin només aquells amb notes de més de 7 en català, castellà i anglès. Vam veure la impossibil­itat: eliminava un 70% dels que es presentave­n a selectivit­at. De tota manera, les PAP són per a mestres, no sabem què passa en altres carreres.

Calendari “Avançar-lo està bé, així com trencar una setmana al trimestre i acabar més tard”

Selectivit­at “Una selectivit­at competenci­al podria ser un fracàs si abans no es treballa a l’aula”

Com ha de ser la reforma de la carrera docent?

Ara tenim el grau d’Educació Infantil i Primària. I per a secundària, un grau qualsevol més un màster específic. Jo crec que hauria de ser obligatori tenir un màster i un MIR educatiu. D’altra banda, en certes carreres, com ara biologia, hi podria haver crèdits específics sobre pedagogia en la matèria.

Les competènci­es bàsiques han caigut aquest any. Què hem de fer?

Jo tinc preguntes. L’escola ha tingut coneixemen­t d’aquesta situació abans de desprendre’s dels alumnes? Hi han pogut actuar? Del febrer a final de curs hi ha hagut un recorregut, però si no és així, cal detectar quins joves han tret aquestes notes (que ara són en cicles o batxillera­t) i donar-los reforç en continguts no assimilats. I una altra cosa. S’ha mirat entre les notes de competènci­es bàsiques i l’expedient? Han promociona­t? I què passa amb altres cursos no avaluats? ●

 ?? Joan Mateu Parra / Shooting ?? Enric Prats la setmana passada a Barcelona
Joan Mateu Parra / Shooting Enric Prats la setmana passada a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain