La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tota la pressió demogràfic­a repercutei­x en els estudis postobliga­toris, sobretot l’FP

-

vegada, com una opció de prestigi. L’any passat van cursar cicles 135.200 alumnes i la previsió de matriculac­ió d’aquest curs puja a 145.400. En canvi, el batxillera­t no ha tingut una progressió ascendent paral·lela. Al contrari, han baixat les matriculac­ions en gairebé 700 estudiants.

Aquest canvi no ha agafat l’administra­ció preparada. L’any passat es va veure desbordada per una alta demanda que va justificar, en part, pels efectes de la pandèmia, que van portar milers de joves a triar aquesta opció. Una demanda heterogèni­a en edat i estudis, des dels que surten de l’educació bàsica fins als que van abandonar els estudis i volen tornar. També els que estaven a l’atur o els que van deixar el batxillera­t. Es van augmentar ràtios i places per donar cabuda a la majoria. Falta el balanç de tot aquest esforç, quants van acabar, quants van voler canviar de grau i quants el van abandonar.

Vista la situació, la conselleri­a va canviar el procés de preinscrip­ció per a aquest curs afavorint els alumnes de 4t d’ESO i es va augmentar l’oferta. Però molts altres col·lectius igualment vulnerable­s s’han quedat sense triar places al juliol i a compte de les vacants, amb el curs començat.

El conseller Josep GonzàlezCa­mbray va explicar la dificultat del procedimen­t quan els joves reserven alhora places en cicles i a batxillera­t. O en cicles i universita­t. I després hi renuncien. Per això els 20.000 que han quedat fora aquest estiu es reduiran. Però n’hi ha d’altres que no es van apuntar a l’abril o al maig i ara volen fer cicles, i tot i que ho saben des del juny, no poden optar-hi fins al 21 de setembre. “Hi ha un marge de millora”, va admetre, “que és avançar el procés de preinscrip­ció” i variar la preinscrip­ció dels graus superiors. “No és senzill ni fàcil, però ens hi posem a treballar”.

Al marge del procés, es revelen problemes d’orientació a l’escola, de definició de model (educatiu o profession­al), d’informació a l’alumne i d’oferta vinculada al mercat laboral. Falta el decret de centres integrats (formatius i ocupaciona­ls) i l’impuls necessari a la formació dual. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain