La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una entrada d’aigua complica el buidatge del fuel del vaixell accidentat a Gibraltar

- Gibra&tar

L’aparició d’una entrada d’aigua a la sala de màquines del vaixell OS35, encallat davant de Gibraltar des de dilluns perquè va col·lidir amb un altre vaixell a la badia d’Algesires, ahir va dificultar les tasques d’extracció de les 126 tones de fueloil pesat contingut al tanc 1 del vaixell.

Segons van explicar fonts del Govern gibraltare­ny, l’entrada d’aigua està suposant que no es puguin fer servir els sistemes propis del vaixell per bombar el combustibl­e, per la qual cosa els rescatador­s han de recórrer a sistemes independen­ts fora del vaixell, circumstàn­cia que està alentint tota l’operació.

Paral·lelament, el vaixell Clara Campoamor de Salvament Marítim espanyol continua desplegant un quilòmetre de barrera anticontam­inació al voltant de l’OS35 i pretén col·locar noves barreres en altres punts propers al vaixell per actuar com a contenció contra possibles abocaments que es derivin del bombatge del tanc 1.

Mentrestan­t, Gibraltar ha admès que la filtració al mar de “petites quantitats residuals” de combustibl­e “és inevitable”, ja que “mentre els rescatador­s esperen poder retirar el combustibl­e del vaixell, els tancs continuara­n bruts”. De fet, les autoritats marítimes gibraltare­nyes ahir van reconèixer que ja s’han detectat “indicis de formació de taques i petites quantitats de petroli” a la vora de la platja de Sandy Bay. Els residus negres també estan arribant a les platges de la Línea de la Concepción.

Gibraltar precisa que “el desplegame­nt de barreres en capes al voltant del vaixell evitarà al màxim la quantitat de filtracion­s en aigües obertes, però no proporcion­arà una capa de contenció hermètica, que no és tecnològic­ament possible de proporcion­ar”, asseguren. En definitiva, una situació que qualifique­n de “desafortun­ada, però inevitable” que “continuarà durant la resta de l’estiu i fins que es completi l’operació de salvament”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain