La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb 150.000 vots n’hi pot haver prou per guanyar, no per governar

-

ha de decidir, en una consulta a la militància, el seu gran dilema existencia­l: continuar barallants­e amb ERC dins del Govern o des de fora.

La reaparició en escena de Xavier Trias estrenyeri­a encara més la lluita per l’alcaldia de Barcelona. Si s’observa l’evolució del vot des de l’última victòria del PSC en unes municipals, les del 2007, no seria estrany que una collita de 150.000 paperetes fos suficient per obtenir la primera posició, una cosa que, com va poder comprovar i patir Ernest Maragall el 2019, no garanteix aconseguir l’alcaldia. També les plataforme­s de nova creació que aspiren a formalitza­r una candidatur­a, les formacions que intentaran entrar per primera vegada a l’Ajuntament o tornarhi (CUP) i les que provaran de conservar la seva actual presència estan cridades a tenir una forta incidència en el resultat.

Alguns analistes creuen que la presentaci­ó de Trias podria perjudicar PSC i ERC en la mesura que els restaria vots. Vist així, Ada Colau seria la gran beneficiàr­ia de la confirmaci­ó d’una candidatur­a amb un perfil molt més antagonist­a que el que puguin mostrar el PSC, soci estable de govern dels comuns malgrat les discordanc­es, o ERC, aliat preferent de l’alcaldessa en els grans temes de ciutat i que els últims temps s’entossudei­x a desbordar els comuns per l’esquerra.

Quan falten 266 dies per a les eleccions, cal veure si Xavier Trias acabarà completant un inèdit pòquer d’aspirants a l’alcaldia i quina serà la resposta a moltes altres preguntes, dubtes i especulaci­ons que plantegen aquests comicis. Algunes d’aquestes: farà Sandro Rosell, expresiden­t del Barça, el pas cap a la política municipal? I en cas afirmatiu, amb qui? L’encertarà amb el candidat i resoldrà satisfactò­riament un Partit Popular en fase creixent l’anomalia de ser alhora alternativ­a de govern a Espanya i estar a punt de quedarse fora de l’Ajuntament de Barcelona en les últimes eleccions? Arribarà viu Ciutadans, que ja ha elegit com a alcaldable la regidora Luz Guilarte, al maig del 2023? Aconseguir­an Valents, i la seva presidenta Eva Parera, ferse un lloc amb un discurs de desdibuixa­des fronteres amb Vox i el PP? Té futur una precandida­tura com Barcelona Ets Tu, de l’advocat Daniel Vosseler, que es proclama sense cap mena de complex com el “partit anti Colau”? I Més per Barcelona, que ja fa campanya apostant per una ciutat alegre, cosmopolit­a i positiva, entre molts altres atributs que consideren dilapidats per l’actual alcaldessa? ■

ER va ser la força més votada a les eleccions del 2019. És el registre més baix obting t !el g an"ador d# nes m nici!als a $arcelona

 ?? Barc lonCéo s oncéa ?? Maragall, Colau i Collboni van coincidir aquest estiu, juntament amb Javier Mariscal, a la celebració del 30è aniversari de Barcelona’92 vots.
Barc lonCéo s oncéa Maragall, Colau i Collboni van coincidir aquest estiu, juntament amb Javier Mariscal, a la celebració del 30è aniversari de Barcelona’92 vots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain