La Vanguardia (Català-1ª edició)

El naufragi del restaurant vaixell del 1992

Aquest dilluns comença la demolició de l’icònic i ara ruïnós establimen­t de l’espigó de Bac de Roda

- Óscar Muñoz

Quan just fa 30 anys dels Jocs Olímpics del 1992, Barcelona perd definitiva­ment un dels edificis nascuts de la transforma­ció urbana que es va fer amb motiu d’aquesta celebració. No és pas gran, al contrari, però sí que és cridaner per la forma i, sobretot, la ubicació. Es tracta del restaurant vaixell de l’espigó de Bac de Roda, abandonat des de fa uns quants anys i en un estat ruïnós. L’Ajuntament ha decidit eliminar-lo i, per això, la demolició de l’edifici començarà aquest dilluns.

La història del restaurant vaixell –més aviat recorda un submarí– va de bracet amb l’obertura de la Barcelona olímpica al mar i de la conversió de les platges en l’espai públic més freqüentat de la ciutat. A l’espigó que separa les platges de la Mar Bella i la Nova Mar Bella s’hi va col·locar aquest singular establimen­t, que va tenir èxit gràcies a la sensació que tenien els clients de ser a dins d’un megaiot o un creuer. A més, als menjadors de les dues plantes i a les terrasses esplèndide­s s’hi podia gaudir d’unes vistes espectacul­ars del litoral. Durant l’última etapa, des del 2011, va ser el Boo Beach Club, regentat per un grup d’empresaris, com per exemple l’actor Santi Millán.

La concessió administra­tiva del restaurant es va acabar el juny del 2019. Des d’aleshores, l’edifici, sense ús, va de mal en pitjor, com una nau a la deriva. Tancat al públic, va ser ocupat per persones sense sostre. El cop de gràcia el va rebre el gener del 2020. El mar enfurismat pel Gloria va destrossar els grans finestrals, va arrasar les terrasses i gran part de l’interior i va deixar l’estructura molt tocada. Ja havia passat abans, però no pas de manera tan violenta. El novembre del 2001, quan es deia

La Oca Mar, va patir els danys d’un altre temporal. La mala sort va anar a més. L’agost del primer any pandèmic un incendi va calcinar gran part de les dependènci­es abandonade­s. Afortunada­ment no hi va haver danys personals. Llavors l’Ajuntament el va tapiar i hi va posar tanques per evitar que la gent hi entrés. Paral·lelament a totes aquestes vicissitud­s, la façana, que en l’últim format era d’un blanc enlluernad­or, s’ha omplert de grafitis aprofitant que la gran superfície vidrada que tenia ara és un mur continu. De fet, s’ha convertit en un dels llocs preferits pels instagrame­rs que retraten Barcelona.

Lademolici­ó, ques’executaràa­través de Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (Bcasa), es posa en marxa coincidint amb el final de la temporada de bany perquè afecti menys usuaris de la platja. La runa i el material que es retiri es trauran en camions per la platja de la Mar Bella. Les casetes d’obra s’instal·laran al parc de cal·listènia adjacent, de manera que aquesta zona tindrà l’accés restringit. La previsió és que els treballs s’acabin al desembre.

Vist tot això, el restaurant vaixell és una víctima directa del canvi climàtic. Per tot el que li ha passat i per tot el que li pot tornar a passar. L’administra­ció local ha valorat restaurar-lo perquè sigui un equipament, però al final ha decidit que no. Un temporal el va destruir i les previsions apunten que les inclemènci­es meteorològ­iques, que aniran a més, el tornaran a posar en perill atesa la situació d’estar en un dic mar endins. La probabilit­at d’afectacion­s a l’horitzó del 2050 perquè l’aigua ultrapassi l’espigó és el triple que l’actual, segons un estudi tècnic encarregat per l’Ajuntament. D’aquí la sentència de mort. ●

L’edifici, que va patir molts danys pel ‘Gloria’ el 2020, corre el risc de veure’s afectat per més temporals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain