La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alquerc de Santa Maria del Mar

Una pedra de la coberta de la basílica té gravat un tauler de l’antic i molt popular joc

- XaVi Casinos

Una de les pedres de la coberta de Santa Maria del Mar és el testimoni d’un dels jocs medievals més populars. Gravada a la superfície hi ha una figura geomètrica feta amb quadrats i triangles rectangles que correspon al joc denominat alquerc, una espècie de tres en ratlla, però que es practicava, en aquest cas, amb quatre fitxes.

Aquests taulers traçats a les pedres és habitual trobar-los als temples de l’edat mitjana. L’alquerc de Santa Maria del Mar està situat a la barana de la coberta superior de la basílica, al costat que correspon al carrer dels Sombrerers. Desafortun­adament, no forma part de l’itinerari de les visites guiades que poden fer-se al terrat i, per tant, el públic no pot veure’l.

També hi ha taulers semblants al claustre de la catedral de Barcelona, tot i que alguns estudiosos creuen que en lloc d’un alquerc, també podria ser un patró de mesures fet servir pels constructo­rs medievals.

De vegades, aquests taulers eren gravats fins i tot a les llambordes dels carrers, tal com ho testifica el que va ser trobat a les restes arqueològi­ques del Born.

Els alquercs tenien diferents mides. El nombre de quadrats i triangles podia augmentar en funció de la dificultat. En el cas del que es pot observa a Santa Maria del Mar, es tractaria d’un alquerc dels denominats del XII. El que s’ignora és si l’em

A Santa Maria del Mar hi ha un dels avantpassa­ts del tres en ratlla

plaçament al terrat era l’original o la pedra hi va anar a parar perquè va ser reutilitza­da, una cosa habitual a les obres medievals.

L’alquerc també era molt popular entre els treballado­rs dels edificis gòtics, de manera que es podria haver gravat el tauler en una pedra situada inicialmen­t en alguna zona de descans i posteriorm­ent utilitzada a la coberta.

Tampoc no es pot descartar que l’alquerc de la teulada fos una manera discreta de jugar, lluny de la mirada dels supervisor­s de les obres. En qualsevol cas, si en teniu l’oportunita­t, val la pena pujar a la coberta de la basílica i contemplar aquest genuí avantpassa­t del tres en ratlla. ●

 ?? X.C. ??
X.C.
 ?? X.C. ?? Medieval
X.C. Medieval
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain