La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els nadius digitals davant “el deure ètic de guanyar diners”

MEDIAMORPH­OSIS

- Juan Antonio Giner Soci fundador de l’Innovation Media Consulting Group

“Follow the money” és una frase que repeteixen als Estats Units els periodiste­s d’investigac­ió com la ruta segura per detectar casos de corrupció o, com és el cas d’aquesta columna, per comprovar si un projecte periodísti­c és viable.

Durant molts anys, Carlos Soria repeteix la seva màxima més famosa: “Guanyar diners, no a qualsevol preu, és el primer deure ètic d’una empresa informativ­a”. I ho explica amb aquest “cercle virtuós”: si es guanya diners es pot ser independen­t i resistir pressions externes; independèn­cia que dona credibilit­at, anunciants i lectors, cosa que acaba per crear diners per pagar bons periodiste­s i gestors.

Penso que l’origen d’aquesta obsessió per la rendibilit­at té protagonis­ta, lloc i data: Carlos Soria i Alfonso Nieto es van entrevista­r el 1968 amb el nou propietari del

Times de Londres, lord Roy Herbert Thomson of Fleet, un baixet sorneguer que es parapetava rere unes ulleres amb vidres gruixuts que amagaven una suposada timidesa. En Carlos recorda que les secretàrie­s els van advertir que anessin al gra i no li fessin perdre el temps. L’entrevista va ser d’aquest to:

–Quina mena de director necessita avui The Times?

El director que sigui capaç de guanyar més diners.

–Hi haurà cap sinergia entre The Ti

mes i el grup dels seus diaris?

No he pensat en aquest punt. Hi haurà sinergies només i exclusivam­ent si les sinergies donen diners.

–Com pensa modernitza­r una institució tan venerable com The Times?

Canviant tot el que sigui necessari i només el que sigui necessari per guanyar més diners.

–Com es pot fer compatible la bona informació amb el fet de guanyar diners?

Guanyant més diners...

Lògicament, la trobada va ser breu, però la lliçó, repetida una vegada i una altra, va ser sempre la mateixa, la que Carlos Soria ha proclamat també a mig món davant directors i propietari­s de centenars d’empreses periodísti­ques: cal guanyar diners i guanyar-los fent bon periodisme.

Aquesta visió del negoci informatiu és als antípodes de delinqüent­s com Conrad Black, antic propietari del Daily Telegraph que es va fer famós preguntant allò de “qui ha dit que per fer periodisme es necessiten periodiste­s?” Black es va acabar enduent la caixa i robant als seus accioniste­s; va passar més de tres anys a la presó fins que el 2019 Donald Trump el va indultar. Avui és un pobre pària.

He recordat tot això llegint les últimes notícies sobre molts intents de “mitjans nadius digitals” per fer viables i rendibles les seves marques, en la majoria dels casos, amb poc múscul periodísti­c, ànsies desmesurad­es de guanyar diners, ràpid i al preu que sigui, falsejant comptes de resultats, mentint sobre les audiències, escatimant recursos i inversions en redaccions i envoltant-se de gerents incapaços d’entendre i fer possible un “cercle virtuós” que no aixeca el vol.

Afortunada­ment, hi ha excepcions notables: fa uns dies, Cox, un operador de televisió per cable, va comprar Axios per 525 milions de dòlars, un mitjà que factura ja 100 milions de dòlars a l’any. Empresa que fa uns mesos va voler comprar Springer per 400 milions de dòlars.

El model de negoci d’Axios és una combinació de subscripci­ons de pagament (al començamen­t, amb un mur porós) i noves fonts d’ingressos com 24 edicions locals i regionals, que seran un centenar per a les presidenci­als del 2024, dossiers a la mesura del comprador, esdevenime­nts i patrocinis comercials.

Mentrestan­t, Justin i Ben Smith anuncien per fi el llançament de Semafore.com, “plataforma global de notícies” amb unes primeres redaccions a Londres, Nova York i Washington DC, que tindran com a directora periodísti­ca una dona de 60 anys, Gina Chua, antiga directora del

South China Morning Post de Hong Kong i de l’agència Reuters, en què treballen més de 2.500 periodiste­s.

Els Smith diuen que han aconseguit 25 milions de dòlars d’inversors privats i als seus periodiste­s els ofereixen salaris que inclouen participac­ions en la propietat del mitjà. Han contractat ja uns 30 periodiste­s de gran calibre i, com a Axios, provaran de presentar els seus articles de manera gràfica i concisa, seguint la imatge d’un peculiar semàfor informatiu: titulars en blau i fets i opinions amb diferents fons de color. Començaran amb una pàgina web i butlletins digitals, i han arribat a un acord amb Gallup per fer enquestes d’àmbit global.

Tot i això, el fracàs de Quartz que va voler ser un The Economist digital amb 50 periodiste­s i tot just 25.000 subscripto­rs de pagament és un seriós avís a tots aquests “nadius digitals”, heralds del “final del paper”. Aventures que abans de fer fallida comencen a fagocitar-se unes amb altres, com BuzzFeed, que va comprar el HuffPost, i que els primers sis mesos d’aquest any ja ha perdut 68 milions de dòlars i les accions dels quals des de la seva sortida a borsa han caigut més d’un 80 %.

Guanyar diners no és fàcil, però aconseguir bons periodiste­s i gerents, tampoc: amb paper i sense paper. ●

 ?? Hulton Archive / Getty ?? Lord Thomson of Fleet, que el 1996 va comprar el Times de Londres
Hulton Archive / Getty Lord Thomson of Fleet, que el 1996 va comprar el Times de Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain