La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

Per a les persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA) és un repte vincular-se afectivame­nt

-

cin. Els ajuden les peticions directes”, precisa Noemí Balmaña Gelpí, psicòloga coordinado­ra del programa d’Hospitalit­zació Parcial de la Unitat multidisci­plinària del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme (UnimTEA) de l’Hospital Sant Joan de Déu. “La relació amb una persona amb autisme millora quan la comunicaci­ó és clara i concreta. També quan se li respecten les necessitat­s i rutines que poden sortir de l’habitual”.

Marisa Martínez té una relció des de fa gairebé tres anys. Lamenta que de vegades la seva parella “és massa escarida” i que ella necessita més informació. En aquest sentit, Deulofeu, també sexòloga, diu que “la comunicaci­ó (preguntar i parlar) és molt important en qualsevol relació d’amistat o de parella, però encara és més necessària si estàs amb algú amb neurodiver­sitat”.

Raquel Montllor Linares (48) va conèixer la seva parella als 30 anys i va rebre el seu diagnòstic als 40 anys, quan ja tenien un fill en comú. Un dels seus desafiamen­ts més grans va ser poder en

Marisa Martí ez, u a oia de 31 a ys que pateix T , a a se a pare a, a qui a t u a re a i! des de "a tres a ys# $%o o t e o&

io a , e patitzo o tíssi ', diu tendre i dir el que sent. “Sempre em va costar identifica­r les meves emocions”. La psicòloga Balmaña explica que “l’alexitímia, que és la dificultat per expressar i posar en paraules les emocions i sensacions, és un símptoma molt freqüent. Quan el pateixen, si els demanes com estan o què senten, no saben identifica­r-lo, i això els angoixa molt. De vegades les seves parelles els demanen: ‘M’estimes?, i els és complicat contestar”.

A les dones se les diagnostic­a

 ?? . ?? Sentiments
. Sentiments

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain