La Vanguardia (Català-1ª edició)

Teocràcia, fanatisme, raó

- Joan Planellas Arquebisbe de Tarragona i primat

tuació enfront dels infidels. En el cas de l’islam radical, la intolerànc­ia afecta no només els seus seguidors que no són prou fidels a la doctrina del profeta, sinó la resta de la humanitat, especialme­nt Occident, perquè ha eliminat de facto la religió de la seva vida privada i pública. El que es proposa l’islam radical és una croada contra el laïcisme imperant en les nostres societats desenvolup­ades, però ignora la legítima laïcitat de tota societat, com va admetre el Concili Vaticà II.

És cert que la raó va tenir un paper decisiu contra el fanatisme religiós al segle XVII, que va permetre posar fi a les guerres de religió instaurant la pau de Westfàlia l’any 1648. Però no és menys cert que la mateixa raó es va convertir en intolerant quan es va instal·lar en el poder amb la Revolució Francesa i va acabar imposant l’època del terror. Sense oblidar que els dos grans sistemes totalitari­s que han devastat Europa al segle XX, nazisme i estalinism­e, han pretès estar fonamentat­s en la raó.

Les religions han estat històricam­ent intolerant­s, però les religions no són l’única font d’intolerànc­ia. La raó també ha estat històricam­ent intolerant i fanàtica, potser molt més que les religions. És erroni pensar que la religió ens condueix a la intolerànc­ia i la raó ens condueix a la tolerància. Tant l’una com l’altra poden ser, i de fet han estat, intolerant­s. El lema de la Il·lustració segons el qual si seguim els dictàmens de la raó aconseguir­em un món més humà i lliure de fanatismes ha resultat ser fals.

Les punyalades contra Salman Rushdie no són contra la raó, sinó contra la

La raó també ha estat històricam­ent intolerant, potser molt més que les religions

llibertat. Perquè la llibertat de crítica no ho és només contra els excessos i les intolerànc­ies de la religió, sinó també contra els excessos i les intolerànc­ies de la raó. Les religions han de fer la seva autocrític­a, com va fer el catolicism­e en el concili Vaticà II. Ha fet la raó il·lustrada la seva autocrític­a? Em temo que encara li falta molt camí per recórrer.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain