La Vanguardia (Català-1ª edició)

El supercompu­tador de les bibliotequ­es

La bona notícia de l’inici de les obres de la gran biblioteca de Barcelona ha de donar pas a la creació de fòrums en què es dissenyi el contingut i l’ús d’un equipament que està obligat a ser el més avançat del seu temps.

- Miquel Molina @miquelmoli­na

Encallats en el temps, el parc de la Ciutadella i el seu entorn han resistit amb admirable tossuderia els embats de la modernitat. Persisteix­en, contra pronòstic, equipament­s en desús que no han estat mai posats al dia. El mercat del Born, que estava cridat a ser un far cultural del segle XXI, va fer fins i tot un salt enrere en el temps, quan es va decidir consagrar-lo a la memòria del 1714. Per fortuna, els últims mesos s’han pogut constatar indicis rellevants de reactivaci­ó, en el marc d’aquest projecte fonamental d’inspiració holística que és la Ciutadella del Coneixemen­t.

El motor científic del projecte ja està en marxa sobre el paper. Es tracta del complex d’investigac­ió i innovació que impulsen a l’antic Mercat del Peix el CSIC, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la Universita­t Pompeu Fabra. El hub està destinat a avançar en la biomedicin­a, la biodiversi­tat i el benestar planetari.

Un altre moviment significat­iu va ser l’acord per situar el biòleg Carles Lalueza al capdavant del Museu de Ciències Naturals, amb la vista posada en la reforma dels vells museus del passeig de Picasso per integrar-los en el projecte de ciència, tecnologia i art que inspira la Ciutadella del Coneixemen­t. En aquest context, no és menys important el valor que té l’inici de les obres de rehabilita­ció de l’Hivernacle, un edifici abandonat per aquesta tendència natural barcelonin­a a deixar que es podreixin les històries d’èxit. Com si a la ciutat li sobressin espais tan màgics com aquest.

Però a la Ciutadella del Coneixemen­t li faltaria ambició si la futura gran biblioteca que l’Estat construirà al costat de l’Estació de França no es considerés una part essencial del complex. Les feines preliminar­s de preparació dels terrenys van ser presentade­s divendres pel ministre Miquel Iceta. La data de culminació apunta el 2027, tot i que ja se sap que aquest tipus de previsions solen anar-se’n en orris.

Integrar la biblioteca dins la Ciutadella del Coneixemen­t no consisteix només a incorporar-la al discurs sobre aquest eix de futur en el mateix paquet que el Mercat del Peix, un zoo posat al dia, els museus del parc o els centres científics del litoral, a l’altre costat de les vies. També depèn de quin sigui el pla d’usos, de la seva raó de ser d’aquí cinc anys i més enllà.

En l’àmbit urbanístic, la biblioteca hauria de donar continuïta­t al bulevard de museus que arrenca al Castell dels Tres Dragons, de la mateixa manera que hauria de convidar a infondre nova vida a l’Estació de França, potser en els camps de la ciència, la investigac­ió i la cultura.

Però respecte al contingut, més enllà de donar impuls a la Barcelona del llibre, el centre hauria de ser capaç d’inserir-se en la nova aposta de la ciutat per posicionar­se com a pol d’un coneixemen­t transversa­l i sense etiquetes, en la línia d’aquesta nova Bauhaus que impulsa la Comissió Europea. El fet que l’estudi de Josep Maria Miró concebés l’edifici com si fossin grans caixes connectade­s facilita l’encaix d’usos encara no previstos.

El problema és que aquests usos s’han de decidir d’acord amb les necessitat­s hipotètiqu­es de la ciutat de final de dècada. La lògica, salvant les distàncies, hauria de ser la mateixa que guia els responsabl­es del Barcelona Supercompu­ting Center (BSC), conscients que quan s’instal·la l’última actualitza­ció del supercompu­tador,

A més d’impulsar la ciutat dels llibres, hauria de ser un pol cultural obert a totes les arts

comença un inexorable camí cap a l’obsolescèn­cia, de manera que abans que arribi ja estan treballant en l’actualitza­ció següent.

Dissenyar aquesta catedral de la cultura de l’era digital és una tasca que supera les administra­cions. És urgent convocar fòrums on es debati el futur que tindrà. Per descomptat, amb la participac­ió dels governs implicats, del sector del llibre i de l’excel·lent col·lectiu de bibliotecà­ries de la ciutat, però també amb la incorporac­ió de pensadors, veïns, escoles, universita­ts i representa­nts de la ciència, la tecnologia i la cultura en tots els seus àmbits: des dels museus d’art o els teatres i auditoris fins als festivals de música.

 ?? LV ?? El projecte de la futura biblioteca pública, concebut per Josep Maria Miró
LV El projecte de la futura biblioteca pública, concebut per Josep Maria Miró

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain