La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home que bevia i empaitava les dones

- Ramon Aymerich

El papa era un tarambana. Bevia. Perseguia les dones. Robava per pagar els deutes. No va treballar mai i no ens va deixar res. Predicava al mig del carrer, però enganyava en nom del Senyor. El papa era un bala perduda. Papa was a rolling stone.

Quan els afroameric­ans van prendre consciènci­a política, a la segona meitat del segle XX, van abundar els missatges de condemna pública dels mals de la comunitat. Eren als sermons de Malcolm X i a les arengues revolucion­àries dels Panteres Negres. Van perdurar en les cançons tristes de Gil ScottHeron ( The Bottle) i en els diàlegs dels personatge­s del cinema de Spike Lee ( Do the right thing). L’expiació era el pas previ a l’autoestima.

Papa was a rolling stone s’inscriu en la millor tradició del soul de denúncia i es va publicar embolcalla­da en un dels sons de més impacte que ha construït la música pop. Era música que viatjava cap a la psicodèlia, que precedia i embolicava el diàleg entre una mare i uns fills que li preguntave­n si eren veritat les malifetes que s’explicaven del pare. Una bomba de cançó que va suposar l’èxit més gran de The Temptation­s i que va ser escrit i compost per dos obrers especialit­zats de la Motown, Norman Whitfield i Barrett Strong.

El símil fabril no és casual. La discogràfi­ca Motown havia estat creada el 1958 per Berry Gordy com una organitzac­ió ben greixada, a imatge del que era en aquells anys la indústria de l’automòbil de Detroit. La

Motor Town (la discogràfi­ca prenia el nom de la contracció de les dues paraules) sustentava la prosperita­t de la comuni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain