La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Met de Nova York torna a Itàlia i Egipte 27 peces que venien de saquejos

- NoVA YORK

El Museu Metropolit­à de Nova York, el Met, tenia a la seva col·lecció 27 antiguitat­s que mostraven la glòria artística i civilitzat­òria de l’antiga Roma, de Grècia i d’Egipte... però procedien de saquejos i, per tant, van ser confiscade­s per la Fiscalia de Manhattan els últims mesos, i seran repatriade­s a Itàlia i Egipte la setmana que ve.

Almenys 95 articles han estat confiscats des del febrer a diversos col·leccionist­es, privats i públics, perquè procedien de saquejos fets a Itàlia i Egipte a càrrec de traficants d’antiguitat­s, ha confirmat l’oficina del fiscal del districte de Manhattan.

D’aquests, hi ha 27 peces –amb un valor total de 13,1 milions d’euros– que formaven part de la selecta col·lecció del Met. En concret, la Fiscalia tornarà 58 peces a Itàlia (21 de les quals procedeixe­n de la col·lecció del Met) i 16 a Egipte, de les quals sis eren al Met.

“Cada un d’aquests objectes té circumstàn­cies úniques i complexes i el Museu Metropolit­à d’Art ha donat suport totalment a les investigac­ions de l’oficina del fiscal del districte”, va declarar el museu en un comunicat. Els agents policials es van presentar diverses vegades per sorpresa al Met amb ordres judicials de violació de domicili que els permetien confiscar els objectes robats.

Vuit dels articles confiscats al Met van ser proporcion­ats al museu per Gianfranco Becchina, un galerista amb seu a Suïssa investigat per les autoritats italianes.

Una de les peces més valuoses requisades al Met és una cílix, una tassa per beure de terracota del 470 a.C., valorada en 1,2 milions d’euros, que va ser comprat directamen­t a la galeria de Becchina l’any 1979. Entre els objectes egipcis confiscats, hi ha un retrat, Senyora amb capa blava, valorat també en més d’1,2 milions d’euros.

Els funcionari­s van dir que cinc dels artefactes egipcis van ser subministr­ats per la mateixa xarxa de saquejador­s que havia proporcion­at al Met un taüt embolicat en or del segle I a.C. que el museu va acordar de tornar el 2019. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain