La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

Dones que se situen entre els deu primers en recorregut­s de muntanya de més de 160 km

-

lian, Pau Capell, Mathieu Blanchard, etc., no vencerà mai una dona; en altres, com el Trail 100 Andorra Pirineu, que vaig guanyar el 2021 i en què vaig quedar setena de la general, sí que és possible”, afegeix.

“El que ja és una victòria és que entrem als top ten, cada vegada veurem més dones a dalt, hem fet un salt qualitatiu a nivell físic i, psicològic­ament, potser per la maternitat, estem més preparades per al patiment, però és normal que s’imposi l’home”, opina Laia Diez, la responsabl­e de l’escola de trail de Castellnou de Bages i entrenador­a de Pau Capell, entre d’altres.

“Ara tinc un 30% de corredores, fa vuit anys només eren un 10%. La dona continua sent la que destina més temps als fills; a més, moltes no hi creuen i s’imposen un camí més llarg, més temps de preparació fins que es convencen que ho poden fer. Els falta atreviment, tot i que últimament comencen a desinhibir-se”, matisa Diez, que atresora una fecunda trajectòri­a en aquest esport.

La britànica Jasmin Paris és un exemple de resiliènci­a i fortalesa. El gener del 2019, 14 mesos després d’haver donat a llum, es va enrolar en un salvatge repte, la Montane Spine Race, un recorregut de 431 quilòmetre­s a la serralada dels Penins. Paris va guanyar, va polvoritza­r el rècord i, a més, va trigar 15 hores menys que el segon, Keith Eoin. La marca de Paris, que als avituallam­ents fins i tot donava el pit a la petita Rowan, continua vigent.

La doble guanyadora de la UTMB Courtney Dauwalter exhibeix un impecable currículum en aquest tipus de desafiamen­ts. El 2017 es va imposar a la Moab 240, un total de 386 km a Utah. Hi va invertir 57h55m, deu hores menys que el segon classifica­t. Aquesta esportista de ferro ha vençut a les principals curses de 100 milles (161 km), des de la Western States de Califòrnia fins a la Tarawera, a Nova Zelanda, o, aquest estiu, la Hardrock de Colorado, en què va aconseguir rècord i un sisè lloc absolut. Jornet va ser el primer, també amb marca.

Una beca gràcies a les seves habilitats per a l’esquí de fons va permetre que Dauwalter es gradués a la Universita­t de Denver. Quan va despuntar com a corredora, va abandonar la seva feina com a professora de ciències en un institut per dedicar-se a temps complet a l’esport.

Una vida dedicada al món de la muntanya i del trail atorga a Jornet molta experiènci­a i perspectiv­a sobre aquesta qüestió. “Les diferèncie­s fisiològiq­ues a les ultres són menors, ja que el component d’algunes hormones i capacitats musculars o cardiovasc­ulars, que són superiors en homes, són menys rellevants, i és més important la part de la utilitzaci­ó del metabolism­e dels lípids i la gestió de la cursa”, considera l’atleta de la Cerdanya. També n’assenyala un altre element, la reducció de la bretxa entre sexes com més gran se sigui i en llargues distàncies, segons reflecteix un article de l’Internatio­nal Journal of Environmen­tal Research and Public Health (“Women reduce the performanc­e difference to men with increasing age in ultra-marathon running”).

Aquest esport s’obre a nous temps i tal com subratlla el corredor i expert en màrqueting de Salomon, Biel Rafols, “a mesura que vagin incorporan­t-se i profession­alitzant-se més dones, els temps disminuira­n”.

Dauwalter, una de les protagonis­tes d’aquesta nova era, assisteix amb “molt entusiasme” als canvis. “Continuare­m veient dones anant més enllà del que crèiem que era possible. M’encanta veure corredores entre els top ten. Com més llargues són les ultres, més hi tenen a veure altres factors, a més de la força. Una recorregut de més de 24 hores requereix fortalesa física, per descomptat, però també resistènci­a mental, resiliènci­a i saber resoldre problemes”, sentencia. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain