La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA, Europa i la Xina s’enfronten alhora als riscos d’una recessió

L’economia mundial s’encamina cap als pitjors escenaris d’aquí a 50 anys

- Portgiorgi­o M. Sandri

L’hivern que s’acosta corre el risc de ser molt fred a causa d’un triple embús. Fins ara l’economia global podia disposar de tres motors: els EUA, els països de l’eurozona i la Xina. Tot i això, l’actual conjuntura amb la crisi energètica, el repunt de la inflació, la guerra d’Ucraïna i el canvi alcista del cicle de la política monetària, les tres locomotore­s deixaran d’anar a plena velocitat els pròxims mesos. O fins i tot es bloquejara­n.

“Encara que no passi de manera sincronitz­ada, sí que l’eventual contracció podria encavalcar-se entre les diferents àrees durant aquest període. I és una cosa que no passava des de la Gran Recessió del 2008 ”, adverteix l’analista Juan Ignacio Crespo. “Els riscos de recessió s’acumulen pel món”, va dir Seth Carpenter, economista en cap de Morgan Stanley.

Fa pocs dies, el banc Nomura va llançar la seva advertènci­a: l’Eurozona, el Regne Unit, el Japó, Corea del Sud, el Canadà i Austràlia viuran una recessió els pròxims dotze mesos. “Hi ha senyals que l’economia mundial està entrant en un alentiment del creixement sincronitz­at, que vol dir que les diferents àrees no podran comptar amb les exportacio­ns per repuntar”, escrivien els analistes Rob Subbaraman i Si Ying To.

Des de l’octubre, l’FMI no ha parat de revisar a la baixa les seves previsions. I assegura que ens encaminem a un dels pitjors escenaris dels últims 50 anys. “És possible que en poc temps el món se situï al tall d’una recessió, tot just dos anys després de l’última. En un escenari de suspensió total del flux de gas rus a Europa, la inflació augmentarà i el creixe

Xifres en punts. Índex PMI Eurozona EUA Japó

70 60 50 40 30 20 10

FONT:

Regne Unit

G4

Més de 50: expansió Menys de 50: contracció ment mundial es desacceler­arà encara més, a aproximada­ment 2,6% aquest any i 2% l’any que ve, un ritme per sota del qual el creixement ha descendit només cinc vegades des del 1970. En aquest cas, tant els Estats Units com la zona de l’euro experiment­en un creixement de gairebé zero l’any que ve, amb efectes indirectes negatius per a la resta del món”, escrivia a finals de juliol PierreOliv­ier Gourinchas, del centre d’estudis de l’FMI.

Els EUA, més enllà de les polèmiques terminològ­iques, ja estan tècnicamen­t en recessió (en espera de la confirmaci­ó oficial). La seva taxa d’atur continua sent històricam­ent molt baixa (3,7%), però també ha començat a pujar. Apunt estadístic: des del 1955, cada vegada que la inflació ha estat més d’un 4% i l’atur menys d’un 5% –com ara–, l’economia dels EUA ha entrat en terreny negatiu. I la rendibilit­at invertida dels bons (el de dos anys rendeix més que el de 10, en descomptar riscos a curt termini) també sol portar a contracció.

A Europa, els analistes de Bank of America parlen que “una recessió tècnica entre el quart trimestre i principis del 2023 i el racionamen­t del gas en determinat­s països (Alemanya en particular) ara formen part de la nostra hipòtesi de base”.

Pel que fa a la Xina, és veritat

Només cinc vegades el món ha crescut menys d’un 2% des del 1970: l’FMI no descarta que passi

Encara que la guerra d’Ucraïna s’acabés, la retirada dels colossals estímuls passarà factura

Índex d’activitat manufactur­era en les grans zones econòmique­s del món

 ?? Reuters Anna Monell / LA VANGUARDIA ?? Un aparador a Londres anuncia el tancament de l’establimen­t amb descomptes
Reuters Anna Monell / LA VANGUARDIA Un aparador a Londres anuncia el tancament de l’establimen­t amb descomptes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain