La Vanguardia (Català-1ª edició)

LaUEassegu­raqueestàb­enpreparad­a davantelta­ncamentcom­pletdelgas­rus

Siemens desmenteix els arguments de Gazprom per tallar el Nord Stream

-

La situació s’ha agreujat després que el gegant gasístic rus Gazprom anunciés divendres que el gasoducte Nord Stream 1, que uneix Rússia amb el nord d’Alemanya, i que havia de reprendre el servei dissabte després d’una interrupci­ó de tres dies per mantenimen­t, finalment es tancarà “completame­nt” fins que es repari una turbina, sense especifica­r-ne un termini. Moscou va reaccionar així a la decisió dels països del G-7 d’acordar limitar els preus del petroli procedent de Rússia per evitar finançar la guerra d’Ucraïna.

Sobre aquest punt, la polèmica continua oberta. L’alemanya Siemens, que és el fabricant de les turbines suposadame­nt avariades del gasoducte, qüestiona la versió dels russos. “Siemens està participan­t en el treballs de reparació d’acord amb el contracte actual, està detectant les fallades de funcioname­nt... i està a punt per arreglar les fugues de petroli. Només que no hi ha cap lloc per fer la reparació”, va indicar ahir Gazprom.

Però Siemens Energy nega haver rebut l’encàrrec de fer els treballs, tot i que estava disponible, i va afegir que la fuga denunciada per Gazprom no afectava normalment el funcioname­nt de la turbina i podia ser segellada in situ.“Independen­tment d’això, ja hem assenyalat diverses vegades que hi ha prou turbines addicional­s disponible­s a l’estació de compressió de Portovaia perquè el Nord Stream 1 funcioni”, va rebatre ahir un portaveu de la companyia.

Després d’aquest encreuamen­t de versions, entre Europa i Rússia sembla haver-se declarat una guerra energètica en tota regla. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va dir divendres que també “és hora” de posar un límit al preu del gas importat per gasoducte des de Rússia, –a més del que s’ha acordat amb el petroli al si del G-7– i així secundava una mesura defensada pel primer ministre italià, Mario Draghi.

“Lamentable­ment, el moviment de Gazprom no és una sorpresa. L’ús del gas com a arma no canviarà la determinac­ió de la UE. Accelerare­m el nostre camí cap a la independèn­cia energètica”, va assegurar per la seva banda el president del Consell Europeu, Charles Michel.

El Govern suec també va decidir actuar i va informar que proporcion­arà garanties de liquiditat a les empreses de serveis energètics dels països nòrdics i bàltic enmig d’un augment dels preus de l’energia. “Una interrupci­ó de les exportacio­ns de gas rus podria posar en perill l’estabilita­t financera”, va declarar ahir als periodiste­s a Estocolm la rimera Minmistra Magdalena Andersson, que s’enfronta a unes eleccions diumenge que ve.

Aquestes garanties –dissenyade­s per ajudar les empreses que lluiten per complir els creixents requisits de garantia necessaris per comerciali­tzar l’electricit­at– ascendiran a “centenars de milers de milions” de corones sueques, va dir, sense especifica­r. ●

Siemens diu que no hi ha motius per parar el subministr­ament i que la suposada avaria és reparable

Suècia anuncia unes garanties de liquiditat a les empreses energètiqu­es nòrdiques per la crisi

 ?? NIKOLAY DOYCHINOV / AFP ?? Gazprom ha interrompu­t el flux de gas a Europa argumentan­t problemes tècnics
NIKOLAY DOYCHINOV / AFP Gazprom ha interrompu­t el flux de gas a Europa argumentan­t problemes tècnics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain