La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cost del transport marítim baixa per una demanda de mercaderie­s menor

Els indicadors descompten l’impacte de la inflació i una possible contracció

- Piergiorgi­o M. Sandri

La tempesta comença a remetre. Encara és aviat per dir si ha tornat el sol, però sembla que el pitjor ja s’ha acabat.

Metàfores meteorològ­iques a part, els preus del transport marítim encadenen mesos seguits de descens. Després d’arribar a cotes mai vistes, amb increments de fins a deu vegades comparats amb la mitjana històrica a causa del col·lapse de les cadenes de subministr­ament per la covid, els nolis estan tornant de manera progressiv­a als seus cursos.

El Baltic Dry Index, un índex mitjana de referència que mesura el cost del transport a granel, ja està en els nivells de prepandèmi­a. L’índex compost Drewry, que mesura el cost dels vaixells contenidor­s de 40 peus, fa 27 setmanes que està a la baixa. Aquests últims dies ja ha caigut un 43% en comparació amb la mateixa setmana de l’any passat: cotitza en poc més de 5.000 dòlars, quan fa un any vorejava els 10.000. Pel que fa al Freightos Baltic Index, una altra eina que mesura les tarifes dels contenidor­s, està en mínims de 16 mesos, un 52% per sota dels màxims.

Amb el confinamen­t pel coronaviru­s el 2020, els fluxos comercials es van alterar, els contenidor­s estaven mal repartits i la demanda massiva de béns amb el boom del comerç electrònic van portar les tarifes fins al cel. A poc a poc, l’anomalia s’ha reconduït.

Josh Brazil, vicepresid­ent de

Supply Chain Insights comenta en aquest diari: “La congestió a les cadenes de subministr­ament ha millorat molt des de principis del 2022. Això es deu principalm­ent a la millora de la situació de la covid a gran part del món, cosa que fa que els consumidor­s desplacin les compres de béns a serveis. La inflació mundial també està fent que els consumidor­s comprin menys béns, i això proporcion­a una mica d’alleujamen­t a la capacitat de les cadenes de subministr­ament”.

Darrere de les bones notícies sempre hi ha l’altra cara de la moneda: el comerç sol ser un bon indicador de la conjuntura. Quan alenteix, descompta o anticipa l’arribada d’un pròxima recessió.

En tot cas, segons comenten els operadors, aquesta baixada de les tarifes està sent desigual. D’entrada, el Baltic Index fa reÍndex Baltic Dry Index (transport a granel) Xifres en punts

6.000 5.000 4.000 3.000 2.000 1.000

0 2019

FONT: ferència a la càrrega a granel, però els vaixells contenidor­s presenten costos afegits d’emmagatzem­atge més lents de reduir. Per posar un exemple, els preus d’aquesta mena de vaixells continuen sent quatre vegades més alts respecte als d’abans de la covid.

Així mateix, algunes rutes marítimes continuen molt congestion­ades. “És veritat, els preus han baixat, però el servei de transport continua sent igual de dolent. Al món encara un 38% dels vaixells no arriba a temps i molts continuen saltant-se les escales previstes”, afirma Jordi Espin, secretari general de Transprime i executiu de l’European Shippers’ Council.

També hi ha diferèncie­s geogràfiqu­es: els vaixells que recorren l’àrea del transpacíf­ic han disminuït un 48% els temps de recorregut des de començamen­t d’any i els preus han baixat de manera marcada. En canvi, a les rutes que transcorre­n entre Àsia i Europa els temps de càrrega encara superen els 46 dies, quan abans de la covid estava en 29, i les tarifes es redueixen més lentament.

Una explicació és que als EUA hi ha hagut pressió per investigar possibles pràctiques monopolíst­iques de les navilieres, mentre que a Europa, la Comissió, més laxa, revisarà el marc regulatori per al 2024: aquí, les navilieres europees i els diferents grups d’interès aprofiten per de

Es continuen acumulant retards, especialme­nt a les rutes entre Àsia i Europa

Cost del transport marítim

Alguns indicadors han tornat als nivells prepandèmi­a i d’altres han baixat un 50% des dels màxims

fensar els seus negocis, fins i tot en un context econòmic a la baixa. “Els símptomes de recessió han fet baixar els preus, però aquestes companyies europees encara operen com un oligopoli de facto”, diu Espin.

El futur és incert. “Les navilieres continuara­n fent servir les cancel·lacions com a eina per mantenir alts els nolis, de manera que és poc probable que els preus continuïn baixant i arribaran aviat a un sòl”, afirmen des de Supply Chain Insights.

Sense oblidar les qüestions geopolítiq­ues. “La tensió entre Taiwan i la Xina podria aguditzar els problemes de la cadena de subministr­ament a l’estret de Taiwan, en un territori amb els complexos portuaris més grans i amb més activitat del món. L’efecte dòmino d’un conflicte seria enorme, pitjor que la crisi ucraïnesa”, conclouen. ●

 ?? UPA vía EuRopa PRess / EP ?? El port de Felixstowe, al Regne Unit, afectat aquests dies per una vaga
UPA vía EuRopa PRess / EP El port de Felixstowe, al Regne Unit, afectat aquests dies per una vaga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain