La Vanguardia (Català-1ª edició)

La caiguda del consum agreuja la crisi de la indústria pel cost energètic

Les grans empreses tornen a parar per l’electricit­at i la falta de components

- Eduardo Magallón

La indústria torna a patir una nova tempesta perfecta amb els costos energètics pels núvols i amb l’escassetat de components que tanquen les fàbriques dels seus clients. Però ara amb més virulència, ja que aquesta situació viscuda durant l’inici de la guerra d’Ucraïna té lloc en un moment de reducció de la demanda pel risc de recessió i la falta de confiança en el futur. A més, els preus energètics tornen a ser altíssims i la competènci­a dels exportador­s de Turquia o la Xina és més gran.

Els últims dies, les grans indústries electroint­ensives com Arcelor o Ferroatlán­tica han començat a parar, mentre els grans fabricants de cotxes com Seat, Volkswagen o Stellantis han aturat parcialmen­t les cadenes d’acoblament.

“La situació és problemàti­ca i molt greu. I requereix parar la producció”, diu Fernando Soto, director general de l’associació d’empreses amb gran consum d’energia (AEGE). “Els preus alts que semblava que havien de durar fins a l’estiu es prolongara­n”, afegeix el directiu.

El cas més paradigmàt­ic és el d’Arcelor, que va anunciar aquesta setmana que tancaria el forn de la seva factoria asturiana a finals de mes per “la reduïda demanda” i per l’arribada de productes d’exportació que tenen uns costos més baixos que els espanyols. “La decisió s’adopta en un moment d’incertesa econòmica en què la confiança dels consumidor­s d’acer ha disminuït”, va afegir l’empresa. Algunes acereries estan afectades també per l’aturada de les fàbriques de cotxes.

En el cas de la catalana Celsa, fonts del grup van explicar que continuen treballant, però que les últimes pujades del preu de la llum els porten a una estratègia com la del primer trimestre, quan aturaven el forn –que funciona amb electricit­at– els dies amb els costos més elevats o també durant les hores en què la llum era més cara.

Soto assenyala que les dades que gestiona sobre les empreses de gran consum d’energia és que en un 90% dels casos no disposen de contractes d’energia tancats que els garanteixi­n preus estables, sinó que estan a la mercè de les oscil·lacions del preu de la llum.

Afegeix que tot i que s’han beneficiat de la limitació dels preus derivats de l’“excepció” ibèrica, la deducció és més baixa que la promesa. El representa­nt de les empreses insisteix en la necessitat d’establir un mecanisme per rebaixar encara més la factura als grans consumidor­s. “A França els nostres competidor­s continuen pagant preus més baixos”, sosté, i assegura que allà els preus són de 42 euros el megawatt.

“La situació és problemàti­ca i molt greu”, alerten des del sector de les firmes electroint­ensives

Des de la posada en marxa de la limitació del preu del gas a l’hora de fixar el cost de la llum, la tarifa ha superat àmpliament els 400 euros diverses vegades, amb la qual cosa s’acosta als màxims de 575 del primer trimestre de l’any.

En el cas de Ferroatlán­tica, l’empresa va tancar aquesta setmana els dos forns que tenia en funcioname­nt a causa de l’encariment del cost de l’energia i serà de manera indefinida, possibleme­nt fins que es controli el preu del megawatt/hora (MWh). L’empresa es veu també perjudicad­a per l’augment dels costos de les matèries primeres.

Soto precisa que més enllà de les grans empreses electroint­ensives, les pimes (petites i mitjanes empreses) també es veuen obligades a parar perquè no és competitiu produir amb els actuals costos de l’energia. ●

 ?? WolFgang Rattay / Reuters ?? Les acereries com aquesta alemanya són les més afectades per la situació actual
WolFgang Rattay / Reuters Les acereries com aquesta alemanya són les més afectades per la situació actual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain