La Vanguardia (Català-1ª edició)

Naturgy inverteix 160 milions en un projecte híbrid solar

-

seva carrera, perquè va aconseguir la gestió del port de Mundra, que es convertiri­a amb els anys en el centre portuari més gran del país. Posteriorm­ent, Adani va tenir una altra intuïció, i va participar en el lucratiu sector de l’energia tèrmica, l’extracció del carbó – fins i tot a Austràlia– i les renovables. Últimament ha estès les seves branques cap als aeroports (controla el de Bombai), el ciment (va aconseguir els actius de Holcim al país), els mitjans (ha llançat una opa a la cadena NDTV) i el 5G.

La seva pujada a l’elit no està exempta de perills. Avui Adani és un conglomera­t que opera en una varietat de sectors i algunes de les seves empreses tenen unes valoracion­s irreals, perquè cotitzen fins a 750 vegades els seus beneficis. Gran part del seu turboascen­s és conjuntura­l i es deu al repunt d’aquests mesos del preu d’algunes matèries primeres, com el carbó.

Fa uns dies l’agència de qualificac­ió CreditSigh­ts del grup Fitch advertia que el grup d’Adani estava “profundame­nt sobreendeu­tat”. “En el pitjor dels casos –afegien els analistes–, els plans de creixement excessivam­ent ambiciosos finançats amb deute podrien acabar convertint-se en una colossal trampa d’endeutamen­t, i acabarien amb angoixa o impagament”.

Pel professor Metha, l’habilitat d’Adani va ser la “d’aprofitar el programa de liberalitz­ació durant els anys noranta i les seves relacions amb el poder polític”. El creixement orgànic de les seves empreses fins ara ha pogut esquivar el perill gràcies a la diversific­ació dels sectors, però podria patir si la conjuntura a Àsia, on operen la majoria de les seves activitats, tingués alguna debilitat seriosa.

Passi el que passi, no s’ha d’oblidar que Adani, molt popular al seu país, és literalmen­t un superviven­t. El 1998 va ser segrestat, però va ser alliberat poc després sense que es pagués rescat. També era a l’hotel Taj Mahal de Bombai quan es va produir l’atemptat terrorista del 2008 (amb 173 morts), del qual es va deslliurar perquè es va aconseguir escapar a temps. Casat i pare de dos fills, com a bon indi, Adani és amant del criquet. ●

Naturgy, a través de Global Power Generation (GPG), construirà el seu primer projecte híbrid a nivell mundial a Austràlia. El pla, anomenat Cunderdin, comptarà amb una capacitat solar fotovoltai­ca de 125 MW i un sistema d’emmagatzem­atge d’energia en bateries de fins a 220 MWh.

La companyia ha adquirit el projecte a Sun Bred Power (SBP) i en començarà la construcci­ó durant l’últim trimestre de l’any, amb l’objectiu que entri en operació comercial durant el primer trimestre del 2024.

La instal·lació, una inversió de 160 milions d’euros, serà

La instal·lació està ubicada a Cunderdin, a Austràlia Occidental

propera a la localitat de Cunderdin, a Austràlia Occidental. A més de ser el primer projecte híbrid de Naturgy a tot el món, es tracta del primer de tecnologia fotovoltai­ca que la companyia desenvolup­arà a Austràlia, on ja compta amb un parc de projectes eòlics i és el primer híbrid solar amb bateries que s’hi construirà.“Volem assolir un 60% de potència instal·lada de fonts renovables durant els pròxims anys” va remarcar el director general de Renovables, Nous Negocis i Innovació, Jorge Barredo.

Global Power Generation (GPG), la filial de Naturgy Energy Group, és participad­a en un 25% per Kuwait Investment Authority (KIA), el fons sobirà més antic del món. GPG gestiona una capacitat instal·lada total de més de 4.000 MW i dona feina a unes 500 persones. ●

 ?? Gusi Bejer ??
Gusi Bejer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain