La Vanguardia (Català-1ª edició)

El multimilio­nari endeutat

- Piergiorgi­o M. Sandri Fundador i màxim directiu d’Adani Group (l’Índia)

Gautam Adani, de 60 anys, s’ha convertit aquesta setmana no només en l’home més ric de l’Índia i d’Àsia, sinó en el tercer del món, fins i tot per sobre de vaques sagrades com Bill Gates o Warren Buffett, amb un patrimoni estimat de 137.000 milions de dòlars, segons dades del Bloomberg Millonaire Index.

El seu nom, a diferència del seu compatriot­a indi Mukesh Ambani o d’un altre asiàtic com el xinès Jack Ma, no és gaire conegut fora del seu país. Adani, però, ha aconseguit duplicar la seva riquesa en un any i és el primer asiàtic de la història que assoleix el podi dels més rics del planeta.

Mentre que aquest any gairebé 500 multimilio­naris van perdre diners per la inflació, la guerra d’Ucraïna i l’amenaça de recessió, ell va guanyar 60.000 milions de dòlars, cinc vegades més que qualsevol altre membre de la llista.

L’escalada en el rànquing (20 posicions) és conseqüènc­ia de l’increment del valor del seu grup, Adani Entreprise­s. Les seves accions des del març s’han disparat un 2.400% fins al màxim històric.

Pregunta del milió.... O, més aviat, dels milions: com ha arribat Adani fins aquí? Fill de la classe mitjana índia (el seu pare era comerciant tèxtil) a la ciutat d’Ahmedabad, va començar a estudiar Economia, però –com sol passar sovint entre els multimilio­naris de la història més recent– no va acabar els estudis i els va deixar el segon any. El professor indi de l’IESE Kandarp Metha explica que Adani va néixer “en una de les àrees amb més esperit empresaria­l de l’Índia, on no es té por d’experiment­ar o arriscar a l’hora de crear negocis”.

Després d’entrar al sector dels diamants, es va afegir al negoci del plàstic PVC amb el seu germà. Resultat: amb 20 anys ja era milionari. “Ser empresari és la feina dels meus somnis perquè posa a prova la tenacitat de cadascú. Jo no podria rebre ordres de ningú”, explica Adani. El 1995 es va produir el punt d’inflexió de la

Aquest empresari fet a si mateix ■ ha muntat un imperi que comprèn des de l’energia fins a les infraestru­ctures i la mineria. Avui Gautam Adani és el tercer home més ric del món amb 137.000 milions de dòlars.

Les agències de qualificac­ió alerten sobre la fragilitat econòmica del seu imperi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain