La Vanguardia (Català-1ª edició)

Convergènc­ia fora de l’aigua

- Lola García

La implosió de la CiU de Jordi Pujol i el seu desmembram­ent i transforma­ció en Junts per Catalunya és un dels avatars polítics més curiosos que han tingut lloc aquests últims anys. Aquella coalició ja va créixer com un fenomen molt particular: un centredret­a nacionalis­ta revestit d’un lideratge moral que va aconseguir modelar una certa idiosincrà­sia catalana, que va anar més enllà dels seus límits partidiste­s. El pujolisme era una hàbil simbiosi entre l’eix nacional (Catalunya-Espanya) i el social (esquerradr­eta). CiU buscava la indefinici­ó com a virtut, malgrat que tenia clar cap a on anar (i cap a on no).

Aquell partit medul·lar es va anar esqueixant en fragments (Demòcrates, Units per Avançar, Lliga Democràtic­a, Convergent­s, PDECat i Junts per Catalunya) per nostàlgia o, simplement, per mer afany de supervivèn­cia. Segons la teoria d’Enric Juliana, a Convergènc­ia no es destrueix res: només es transforma. El gen convergent és subjacent sota la pell de Junts. El cas és que només així s’entén que, malgrat tots els sotracs, aquesta força mantingui un suport social gens menystenib­le. Aquests dies

Directora adjunta veurem com els convergent­s van a la manifestac­ió independen­tista de la Diada i els d’ERC la defugen o hi envien una delegació de compromís. Però sobretot veurem com es resol la divergènci­a interna a Junts sobre si continuar en el Govern. Si Artur Mas es va sacrificar davant el xantatge de la CUP per ancorar el seu partit al poder i evitar una altra “travessia del desert” fora de la Generalita­t, ara a Junts no són pocs els que creuen que ha arribat el moment d’anar-se’n a l’oposició per defensar el que es va truncar fa cinc anys. D’una banda, un govern d’ERC i Junts és com un de PP i PSOE, que impedeix al que no té la presidènci­a exercir d’alternativ­a. D’una altra, el peix fora de l’aigua té poc futur.

Fa més d’una dècada que els republican­s miren de transvesti­rse de Convergènc­ia i, tot i que els està costant més del que creien, han guanyat la presidènci­a de la Generalita­t. I alguns creuen que la sortida de Junts els facilitari­a la tasca.

Veurem què decideixen els postconver­gents. En aquests anys han demostrat una gran afició per l’enginyeria genètica.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain