La Vanguardia (Català-1ª edició)

La missió quasi impossible de Truss

La molt probable successora de Johnson hereta un desastre econòmic i social

- L el R mos

Un nou i flamant portaavion­s britànic (l’HMS Prince of Wales), que ha costat quatre mil milions d’euros, va haver de tornar a port la setmana passada, només una hora després d’emprendre el seu viatge inaugural, per una greu avaria mecànica que el tindrà indefinida­ment al dic sec; el mateix dia, després de la mort del seu marit a casa, una octogenàri­a va trucar al metge perquè estengués el certificat de defunció, però el metge li va dir que no feia visites a domicili, i per fer el tràmit, més valia que es fes una selfie al costat del cadàver i l’hi enviés per WhatsApp; a unes desenes de quilòmetre­s de distància, un home va tenir un infart al seu jardí enmig d’una tempesta i, com que l’ambulància no arribava, els seus familiars van haver d’improvisar una caseta amb cartrons per protegir-lo de la pluja. S’hi va passar tota la nit, a la intempèrie. Més que la pèrfida Albió a què es referien pejorativa­ment Napoleó Bonaparte i els seus contempora­nis, Anglaterra sembla ara de vegades la ridícula Albió.

A aquestes pinzellade­s, que semblen anecdòtiqu­es però no ho són tant (les infraestru­ctures del país s’ensorren, els metges fan tot el possible per atendre els pacients per Zoom i les ambulàncie­s triguen fins a setze hores a presentar-se), s’hi uneixen els set milions de persones en llistes d’espera per a operacions a la sanitat pública, unes infraestru­ctures deteriorad­es, un deute públic que és més del 100% del PIB, els impostos més alts en setanta anys, el pronòstic que la inflació arribarà a un 22% a l’hivern i les factures de la llum i el gas que enfonsaran empreses, tancaran pubs i obligaran milions de famílies a triar entre si menjar o passar fred. Un paisatge dantesc, com d’un quadre del Greco o de Hyeronimus Bosch.

Aquest és el panorama que heretarà avui Liz Truss, la gairebé segura successora de Boris Johnson segons les enquestes, elegida per menys de dos-cents mil militants del Partit Conservado­r, dels quals un 97% són blancs i un 55% més grans de seixanta anys, en un exercici dubtosamen­t democràtic. Tret d’un xoc, serà la tercera primera ministra en la història del país, després de Margaret Thatcher i Theresa May. I en la pròxima cita amb les urnes, tret d’eleccions anticipade­s, els conservado­rs farà catorze anys seguits que són al poder.

Com que no podien canviar de vaixell, que és el que hi ha, els tories han canviat de capità (Johnson per Truss), en un últim intent desesperat per evitar el naufragi. La nova líder tindrà a tot estirar dos anys i mig per redreçar el rumb, un termini que sembla curtíssim atesa la ferocitat dels penya-segats (crisi econòmica, guerra d’Ucraïna, problemes de subministr­aments, carestia de la vida, canvi climàtic, fractura social...). Però el seu avantatge és que les expectativ­es són tan baixes, que fàcilment pot fer-ho millor del que s’espera d’ella, que és molt poc.

Truss és una liberal a ultrança amb una fe cega en el mercat, que ofereix solucions dels vuitanta als problemes del segle XXI, en la línia Thatcher i Reagan, buscant el creixement econòmic a còpia d’alleugerir la càrrega fiscal i regulacion­s. Ha promès que cancel·larà les pujades de les quotes de la Seguretat Social, els impostos verds i les taxes corporativ­es aplicades per Johnson per pagar els ajuts de la pandèmia. I ha suggerit que està disposada a anar encara més lluny i abaixar l’IVA d’una tacada un 5%. Els seus crítics diuen que atiarà encara més la inflació, dispararà el deute i és una barbaritat. “De tots els parlamenta­ris que he conegut al llarg de dècades –diu un veterà diputat tory– cap no és més a prop del

Si no vol ser flor d’un dia, ha de trobar una fórmula que abaixi el cost de l’energia per a empreses i famílies

Ha canviat d’opinió sobre el Brexit i fins i tot de partit, però és ferma en les seves conviccion­s liberals

 ?? Jeff Overs / Re  ers ?? Lizz Truss ahir al matí en un plató de la BBC a punt de ser entrevista­da
Jeff Overs / Re ers Lizz Truss ahir al matí en un plató de la BBC a punt de ser entrevista­da

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain