La Vanguardia (Català-1ª edició)

Expectació a Xile davant la reforma constituci­onal

El país vota derogar la Carta Magna imposada per Pinochet

- SANTIAGO DE CHILE at e m ptat A L’a r g e n t i n a

Xile estava expectant ahir a la nit davant el resultat a les urnes del referèndum sobre una nova constituci­ó que prioritza els drets socials i el medi ambient, i que enterraria la Carta Magna aprovada en temps de Pinochet i reemplaçar­ia les lleis bàsiques promulgade­s durant aquell període de repressió i sang de la dictadura del 1973-1990. Els col·legis van tancar ahir a mitjanit hora espanyola i les enquestes prèvies que la nova Constituci­ó seria rebutjada en un resultat que al tancament d’aquesta edició semblava molt ajustat.

El país està dividit entre els partidaris, que diuen que el text consagrarà més igualtat social, i els detractors, que argumenten que els canvis van massa lluny, ja que paralitzen les oportunita­ts d’inversió i el creixement. El referèndum també és una prova per al president Gabriel Boric, que compta amb canvis legals grans per implementa­r la seva agenda social progressis­ta.

La votació “és molt important per a la història democràtic­a de Xile, perquè és la primera vegada que el país passa per un procés de canvi constituci­onal amb una àmplia participac­ió ciutadana”, va explicar a Bloomberg Pamela Figueroa, politòloga de la Universita­t de Santiago.

Els expresiden­ts xilens elegits en democràcia van votar amb opinions dispars, informa Efe. Michelle Bachelet, partidària de la nova Carta Magna i impulsora d’un projecte per canviar la Constituci­ó que va quedar interrompu­t per l’arribada del seu successor, Sebastián Piñera, va assegurar que el destí del país queda “en mans de tots”. L’expresiden­t Piñera és partidari del rebuig, però es va mostrar partidari d’una nova Constituci­ó. L’expresiden­t Eduardo Frei també es va posicionar a favor del rebuig i va insistir en la idea que el text de la consulta no està ben fet. L’expresiden­t Ricardo Lagos, un dels grans impulsors de la reforma coneguda com 20.050, que porta el seu nom i firma, no va voler deixar clar quin va ser el color del seu vot. ●

 ?? Mgènc esnLcDègN / gFP ?? La diputada Francisca Linconao, de la comunitat machi, va votar ahir a Temuco
Mgènc esnLcDègN / gFP La diputada Francisca Linconao, de la comunitat machi, va votar ahir a Temuco

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain