La Vanguardia (Català-1ª edició)

El final de la revolta dels somriures

La controvert­ida aprovació de les lleis de desconnexi­ó d’Espanya en els plens del Parlament del 6 i 7 de setembre (1)

-

Senyora Rovira, per què em demana la paraula?”. El 6 de setembre del 2017 al Parlament de Catalunya hi passa de tot. Després d’onze hores de ple, la presidenta Carme Forcadell acaba desbordada. Ja no hi ha marxa enrere. Els 72 diputats de la majoria independen­tista, Junts pel Sí i la CUP –amb l’abstenció de Catalunya Sí Que es Pot, i amb el PSC, PP i Cs absents–, aproven la llei del Referèndum d’Autodeterm­inació. Ja de nit, el govern de Carles Puigdemont signa la convocatòr­ia per l’1 d’octubre. L’endemà, 7 de setembre, comença el ple en què ja la matinada del dia 8 la mateixa majoria aprova la llei de Transitori­etat Jurídica i Fundaciona­l de la República. En el moment de la votació, PSC, PP i Cs s’absenten, i CSQP hi vota en contra.

“Les formes, les formes!”, reclamen alguns diputats independen­tistes. “Si us plau, si de veritat voleu el referèndum, no feu aquesta cacicada”, els etziba Joan Coscubiela. Els dies previs, representa­nts del PP, Cs i PSC s’han reunit a la Delegació del Govern espanyol per pactar una estratègia d’interrupci­ó dels plens. Ara la posen en pràctica per evidenciar que la majoria passa per sobre dels seus drets com una piconadora. Res en el procés tornarà a ser igual. La revolució dels somriures salta pels aires.

Les dues lleis que volen desconnect­ar Catalunya d’Espanya i que provoquen el guirigall dels plens del 6 i 7 de setembre, però, no s’han gestat unes poques setmanes abans. Són fruit d’anys de feina. La Vanguardia n’ha reconstruï­t el procés a partir del testimoni de sis persones, algunes encara amb causes judicials pendents, que van participar-hi de manera directa i que prefereixe­n mantenir-se anònimes.

Anem enrere. Febrer del 2013.

Quan el govern d’Artur Mas sorgit de les eleccions del 25-N encara no té dos mesos, el Departamen­t de la Presidènci­a de Francesc Homs impulsa el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN). Presidit pel jurista Carles Viver Pi-Sunyer, el formen quinze membres; la majoria són, acadèmics. El CATN neix per trobar una via jurídica per exercir el “dret a decidir”.

El Regne Unit ha pactat la celebració del referèndum escocès pel setembre del 2014. Alex Salmond posa a treballar un estol de funcionari­s per definir en un llibre blanc, Scotland’s future, com seria una Escòcia independen­t.

Sota aquest influx, el CATN rep l’encàrrec de preveure també com es transitarà cap a un Estat català des de qualsevol àmbit, cas que s’endegui el procés, i com serà.

S’elaboraran 18 informes. El desè, sobre “El procés constituen­t”, es presenta el juliol del 2014, i s’hi planteja el desplegame­nt d’una llei constituci­onal provisiona­l. “Aquesta norma és el germen de la llei de Transitori­etat i Fundaciona­l de la República que, tanmateix, va canviar de nom, de posició en la seqüència temporal i de contingut. De pares de la llei definitiva, però, n’hi ha molts”, diu una veu autoritzad­a.

La norma ha de fer una triple funció: regular el procés constituen­t del nou Estat, adaptar el sistema institucio­nal i regular provisiona­lment el règim transitori de l’ordenament jurídic. A l’informe es requereix que s’aprovi per una majoria tan àmplia com sigui possible i s’assumeix que no es podrà impugnar: arribat el moment, no hi haurà òrgan davant el qual sigui possible fer-ho.

“El seu plantejame­nt neix de la idea que en un escenari de no acord amb l’Estat caldria dictar, immediatam­ent després de la desconnexi­ó de l’ordenament espanyol, una llei que garantís que no hi hauria un buit legal i que s’assegurari­a en tot moment la submissió del nou Estat al dret”. Sorgeix, afegeix, una altra veu implicada, “de l’obvietat” i segueix l’exemple de constituci­ons

Entre el dia 6 i el 8 els independen­tistes van aprovar la llei del Referèndum i la de la República Catalana

L’independen­tisme va estudiar fins a dotze processos constituen­ts d’altres estats

provisiona­ls com la de Sud-àfrica després de l’apartheid i l’esborrany de Constituci­ó provisiona­l redactada al Quebec abans del referèndum del 1995.

El setembre del 2014, Escòcia juga i perd. A Catalunya, el 9-N se celebra la consulta popular sobre el futur polític de Catalunya. “Aquesta consulta és, en essència, el resultat dels treballs del CATN”, sosté una font coneixedor­a. El seu objectiu és que, a partir del resultat, la Generalita­t pugui exercir “la iniciativa legal, política i institucio­nal que li correspon”, diu el decret de convocatòr­ia. “La idea era que, en cas de guanyar el sí, el resultat servís per avalar una proposta de reforma de la Constituci­ó o alguna iniciativa de cara a l’Estat, però no es podia explicitar perquè la CUP se n’hauria despenjat”, afirma una veu partícip d’aquesta empresa.

Un mes després, el 2 de desembre, Oriol Junqueras rebutja la candidatur­a unitària de cara a les pròximes eleccions que s’adjectiven de “plebiscità­ries”. La seva conferènci­a al Palau de Congressos és la resposta a l’anterior d’Artur Mas del 25 de novembre. Més important, el president d’ERC expressa que el govern resultant impulsarà “una llei de Transitori­etat Jurídica” que expliqui que el marc legal espanyol continuarà vigent mentre se’l substituei­x pel del nou país. El mateix Junqueras, el juliol del 2015, en una entrevista a aquest diari, insisteix en el concepte. “El

 ?? JEdro Madueño ?? 2/12/2014 .riol /un0ueras1(2e+ de fer la llei de 3ransitori­etat
Junqueras rebutja la llista unitària que proposa Mas, però demana un govern de concentrac­ió per crear un Estat independen­t amb un nou marc legal
JEdro Madueño 2/12/2014 .riol /un0ueras1(2e+ de fer la llei de 3ransitori­etat Junqueras rebutja la llista unitària que proposa Mas, però demana un govern de concentrac­ió per crear un Estat independen­t amb un nou marc legal
 ?? David Airob ??
David Airob
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain