La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra dels Rose

- Jordi Basté

L’independen­tisme votat i, per tant, democràtic és d’un 52 per cent i això significa majoria absoluta. La mateixa democràcia diu que els més votats el 2017 i el 2022 van ser Ciutadans i el PSC, dos partits, el primer antindepen­dentista i el segon no independen­tista. Això simbolitza que els partidaris de separar-se d’Espanya són majoria, però la realitat mostra que aquella mateixa majoria estan separats entre ells. Separats i divorciats, que és pitjor.

L’espectacle patètic de l’independen­tisme va començar després de l’octubre del 2017 amb la ruptura (una altra) entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras i, en aquell moment, la revolució dels somriures es va transforma­r en la festa major de l’acidesa. Escapçat per una justícia espanyola més propera a Vox que al PP, com han demostrat Villarejo i els seus enregistra­ments, l’independen­tisme que mana intenta proclamar la

L’independen­tisme intenta proclamar la independèn­cia cada un amb la seva tribu

independèn­cia cadascun amb la seva tribu, i en alguna d’aquestes tribus, bandes desarmades on es reparteixe­n carnets de botiflers i impurs. Són els que pretenen organitzar la república catalana, sigui amb proclamaci­ons unilateral­s des del Parlament o des del sofà de casa escrivint tuits i esperant retuits. Un grup que probableme­nt ompliria el passatge Marimon en lloc del passeig de Gràcia.

I, enmig d’aquesta esquerda, apareix la manifestac­ió de la Diada, el brillant nexe d’unió històric de tot l’independen­tisme, però convertit aquest any en La guerra dels Rose. S’ha decidit que el negre sigui (encertat i simptomàti­c) el color corporatiu de la samarreta que ha llançat per a aquest Onze de Setembre l’ANC, una ANC que acaba el seu manifest sobre la manifestac­ió de diumenge escrivint: “L’ANC buscarà els màxims suports per a la proposta d’una llista cívica formada per persones disposades a implementa­r el mandat de l’1 d’octubre”. És a dir, política sense polítics. I es llavors que, després d’aquest punt final, el president Aragonès va decidir apartar-se de la manifestac­ió.

Malgrat tot no conec cap independen­tista del 52 per cent que hagi deixat de ser-ho malgrat els ingents esforços dels protagonis­tes polítics per aniquilar el passat. La notícia, al tancament d’aquesta edició, és que no se’ls hagi enviat a tots literalmen­t a la merda, la versió escatològi­ca de la paperera de la història. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain