La Vanguardia (Català-1ª edició)

Relleu a Downing Street

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Llevat que hi hagi una sorpresa majúscula, Liz Truss serà declarada avui guanyadora de les eleccions internes al Partit Conservado­r britànic i es convertirà en la successora de Boris Johnson com a primera ministra i com a nova líder tory. Els 160.000 militants conservado­rs han votat aquests dies entre l’actual ministra d’Exteriors i l’exministre d’Economia Rishi Sunak. Liz Truss serà la tercera dona que ocupa el càrrec de premier després de Margaret Thatcher i de Theresa May.

Amb aquest relleu culmina la crisi desencaden­ada els últims mesos al si del Govern i del Partit Conservado­r i que va acabar amb la dimissió de Johnson. Liz Truss rebrà una herència de problemes molt complexa. Johnson ha estat en el poder tres anys carregats d’escàndols i crítiques. Va arrasar a les generals del 2019 i al cap de pocs mesos va oficialitz­ar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Enmig d’una gestió de la pandèmia molt criticada, ja que va dubtar abans d’imposar un confinamen­t nacional que hagués salvat milers de vides, va arribar a estar ingressat tres dies a l’uci. Tot i això, el seu programa de vacunes ha estat considerat un gran èxit.

La revelació de diverses festes a la residència oficial durant el confinamen­t el va portar a mentir al Parlament, on va assegurar primer que les desconeixi­a i després que eren reunions de feina. El partygate, juntament amb diversos escàndols sexuals de diversos polítics conservado­rs, va enfonsar la popularita­t i la credibilit­at de Johnson.

Ha conreat una imatge bufonesca, i el gran llegat que deixa, per a bé i per a mal, és el Brexit, que fins ara ha ocasionat als britànics més problemes que beneficis. Les seves relacions amb la UE han estat sempre molt tenses, i fins i tot s’ha plantejat violar l’acord sobre el Brexit firmat amb Brussel·les referent al protocol d’Irlanda del Nord. La promesa que va fer de redistribu­ir la inversió i les oportunita­ts a les regions oblidades del país no s’ha complert, i llega a la seva successora una economia en deflació i una inflació desbocada causada pel mateix Brexit i la guerra d’Ucraïna. La gestió que ha fet de la política interna ha estat caòtica, en crisi permanent, menysprean­t l’ètica i la veritat amb el seu populisme i les seves maneres. Johnson va deixar clar al juliol que no volia anar-se’n, i alguns tories creuen que intentarà tornar si la seva successora flaqueja.

Vista l’herència que li deixa el seu predecesso­r, la principal preocupaci­ó de Liz Truss, una vegada la reina Elisabet II li encarregui demà la formació de govern i nomeni els seus ministres, serà com lluitar amb el fort increment del preu de l’energia i de la inflació, que pot arribar al 13% a final d’any, i que el país entri en recessió.

De 47 anys, casada i amb dos fills, en la seva carrera política canviar de jaqueta ha estat una constant. Va militar primer en el laborisme, després en els liberals demòcrates per passar-se després als conservado­rs, on primer va defensar la permanènci­a britànica en la UE per després convertir-se en defensora acèrrima del Brexit. La seva flexibilit­at ideològica li va facilitar un ascens ràpid a les files tories. Thatcheris­ta, de caràcter intens, és treballado­ra, directa i enèrgica, però poc empàtica.

Es preveu que el seu programa serà de tall neoliberal, però no presentarà el seu pla de xoc contra la crisi fins que s’instal·li a Downing Street, per bé que es creu que optarà per abaixar els impostos i ignorar la inflació. El gran repte de Liz Truss serà demostrar legitimita­t com a primera ministra davant una societat britànica enfadada i empobrida per la crisi i que no l’ha elegit en unes eleccions, així com capacitat de lideratge al si del Partit Conservado­r, i entre les diverses faccions als Comuns. Caldrà veure si és capaç d’arribar a les eleccions generals previstes per a l’any 2024 i fer que els conservado­rs tornin a guanyar-les. ●

Truss, gran favorita per succeir avui Johnson com a premier i com a líder ‘tory’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain