La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou curs polític barceloní

-

Barcelona esgota la temporada estival, que aquest any es preveia complicada, atesa la franca recuperaci­ó del turisme, i que ha transcorre­gut amb certa tranquil·litat, sobretot si la comparem amb l’anterior, marcada per uns multitudin­aris i violents botellots, que van enterbolir les festes a Gràcia o a Sants. Amb l’arribada del nou curs s’obre també la llarga precampany­a que ens portarà fins a les municipals del 28 de maig del 2023. Però fins ara la nota dominant ha estat la discreció i una actitud molt reservada dels candidats a l’alcaldia, tant dels confirmats com dels que encara no han oficialitz­at la seva ambició. Tot i això, es pot parlar d’una novetat en aquest panorama. Si abans de l’estiu semblava que les municipals s’havien de caracterit­zar per una ajustada lluita entre tres forces polítiques –BComú, PSC i ERC–, ara sembla que a aquest grup davanter s’hi podria sumar un quart partit amb possibilit­ats: Junts.

Això últim estaria relacionat amb la possible candidatur­a de Xavier Trias, que va ser alcalde de la ciutat entre el 2011 i el 2015 i que compta amb el suport de les diverses famílies postconver­gents. Però amb l’esmentat suport, sent important, no n’hi ha prou, perquè aquest candidat in pectore podria no acceptar tal responsabi­litat si considerés que les agitades aigües del seu partit no estan prou quietes.

Ara bé, en el supòsit que Trias acceptés el repte, les municipals del 2023 podrien ser un assumpte entre quatre, i no entre tres. Hi ha altres candidats, per descomptat, però les seves possibilit­ats semblen quedar per darrere de les de l’esmentat quartet. Una candidatur­a com la de l’expresiden­t del Barça Sandro Rosell no ha arribat encara a confirmar-se. La de Ciutadans està sotmesa a les vicissitud­s que pateix el partit, feble i amb la direcció qüestionad­a. I altres formacions menors, a l’igual que aquestes, poden a la fi actuar més en detriment d’altres de la mateixa família política que a favor dels seus respectius projectes.

El resultat de les municipals de maig del 2023 és ara mateix molt incert. Tant pels dubtes sobre el nombre final de candidats amb possibilit­ats com per una competició que és molt igualada o per les aliances diverses que es podrien establir una vegada acabat el recompte. Seria desitjable que tots els candidats es perfilessi­n i elaboressi­n els seus programes com més aviat millor. Perquè els problemes de Barcelona –accés a l’habitatge, seguretat, neteja, etcètera– exigeixen respostes efectives i debat al més aviat possible. ●

Les municipals del 2023 exigeixen la ràpida definició de programes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain