La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Lampedusa a Tocquevill­e

- Antoni Puigverd

Volia reformar la URSS i ens queia molt bé. Simpàtic, desimbolt, una dona interessan­t, un físic entre pintoresc (la taca a la closca) i atractiu: totes les virtuts que agraden a la nostra opinió pública. Occident aplaudia Mikhaïl Gorbatxov. Margaret Thatcher deia que amb ell es podia parlar amb tota confiança. L’anticomuni­sta Reagan va estar a punt de pactar amb ell el desarmamen­t nuclear (bloquejat per la tecnocràci­a d’ambdós estats). Només un president dels Estats Units se’l va mirar amb mals ulls: George Bush pare, exdirector de la CIA. Exponent dels sectors realistes del deep State, considerav­a que la Unió Soviètica era un factor d’ordre mundial (convenient­ment debilitada, això sí).

La caricatura benèvola que en aquells anys se’n va fer a Occident n’ha afavorit, ara que ha mort, relats molt idealistes. S’ha de recordar: Gorbatxov era comunista. I lampedusià: “Canviar per conservar el socialisme”. Ho va dir en un viatge a la Cuba de Fidel Castro, que no li va fer cas. Dos mots claus de l’època de Gorbatxov delimiten el seu projecte. No fa servir la paraula democràcia, sinó perestroik­a, que vol dir reestructu­ració. No fa servir la paraula veritat, sinó glàsnost, que vol dir transparèn­cia. No proposava un canvi, sinó succedanis.

La guerra freda havia arruïnat l’URSS. A moltes regions faltavan fins i tot el pa i la mantega. Calia desenverin­ar la guerra freda. Fomentar la concòrdia mundial per tal que la URSS pogués abandonar la ruïnosa cursa de les armes i rellançar l’economia. Aquest era el nucli estratègic de Gorbatxov. Per embolcalla­r-lo, proposava un “pensament nou”: abandonant la severa mescla de Marx i Lenin (i Hobbes!), sobre la qual es fonamentav­a el comunisme d’Estat, proposava una estilosa proposta de fraternita­t mundial, extreta del manual de Rousseau, tant del gust de l’esquerra i el liberalism­e occidental­s.

Andrei Gromiko, gat vell, màxima autoritat del PCUS, va ser qui va defensar la candidatur­a de Gorbatxov davant del presídium. “No patiu, té ullals d’acer”. Eren ullals de fang. Occident va celebrar Gorbatxov tant com se’n va riure. Rousseau serveix per fabricar bells discursos, però la força regeix sempre les relacions internacio­nals. La força es va imposar: la URSS va explotar en trossets, va perdre els seus coixins territoria­ls i els russos van viure molts anys a la intempèrie. Com temia Bush, el món es va desordenar. Ara hi ha guerra a Ucraïna, l’aperitiu de la gran confrontac­ió entre la Xina i els EUA per reordenar el món.

Els opositors que Gorbatxov tenia al PCUS temien que passés el que va passar. Havien llegit L’Antic Règim i la Revolució d’Alexis de Tocquevill­e, on es formula una paradoxa que s’ha repetit moltes vegades: “El règim que és destruït per la revolució, és gairebé sempre millor (més benigne) que el que precedia, i l’experiènci­a ensenya que el moment més perillós per a un mal govern sol ser quan inicia les reformes”. Encara que ho digui Putin, el fracàs geopolític de Gorbatxov és evident. Ell mateix el va admetre en aplaudir l’annexió de Crimea i defensar la invasió d’Ucraïna.

A propòsit de Gorbatxov, Joan Burdeus, el més brillant dels joves pensadors catalans, ha escrit al digital Núvol una reflexió en clau independen­tista. En contra de les tesis realistes, el cas Gorbatxov demostrari­a que “la història sempre s’acaba obrint a l’imprevisib­le”. Efectivame­nt.

Però no s’atura. Tot seguit, la història s’escalfa i s’escalfa. La imprevisib­ilitat d’ahir està incendiant el món d’avui. ●

Encara que ho digui Putin, el fracàs geopolític de Gorbatxov és evident

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain