La Vanguardia (Català-1ª edició)

Plora per tu, Argentina

- Joana Bonet

Pot passar qualsevol cosa quan l’odi es naturalitz­a i es muscula al país més psicoanali­tzat del món: com una pistola a la cara de Cristina Fernández de Kirchner. Pot passar fins i tot que el funest intent de magnicidi sigui considerat pels seus adversaris un muntatge bast perquè Fernández ingressi al martirolog­i demòcrata, perquè el tripijoc és així de pervers.

Les tragèdies arriben entre somriures. En les imatges, veiem un revòlver apuntant als pòmuls marcats de la líder. Aliena a les cinc bales que l’esperen, recull un llibre del terra i s’arregla els cabells. No hi ha espant ni por, encegada per la multitud que vocifera el seu amor per ella.

Per a la meitat dels argentins, la vicepresid­enta és una encarnació d’Evita aggiornata i feminista. Una víctima del lawfare. Tant és que mengi el caviar a cullerades, desafiï l’edat amb energia i bòtox i exigeixi als seus seguidors un culte fervorós en ser encausada per corrupció. L’aclamen davant casa seva per acompanyar-la abans de ficar-se al llit, convençuts que la justícia està podrida: o és que aquests jutges no són els fills que van servir a dictadors salvatges com Galtieri i Bignone?

“Pena de mort per a Cristina”, va demanar el líder del bloc opositor, Junts pel Canvi, al conèixer-se la petició de la Fiscalia de dotze anys de presó per a ella. I va animar els seus, que el van secundar vociferant contra l’“euga”, fent el senyal de la forca i demanant una bala. Shakespear­e va advertir que si les masses estimen sense saber per què, també odien sense fonament. Per això, la sembra del mal com a instrument polític cotitza alt entre els que volen convertir la ciutadania en militància, i la militància en masses subjugades, buides de pensament i paraula. Sobre aquesta catifa simbòlica l’assassí va obtenir el permís per matar. Només una carambola de l’atzar ho va impedir, però l’esquerda entre el “nosaltres i ells” s’ha fet encara més profunda. ●

L’esquerda entre el “nosaltres i ells” s’ha fet encara més profunda

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain