La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones veganes i vegetarian­es tenen més risc de fractures òssies

Un estudi britànic alerta d’un 33% més de trencament­s de maluc que les omnívores

- Mayte Rius

Els resultats d’un estudi de seguiment de la salut i l’estil de vida de més de 26.000 dones al Regne Unit han tornat a posar al centre l’impacte que la dieta vegana i la vegetarian­a poden tenir en la salut òssia de les dones. Durant les més de dues dècades que es va rastrejar aquest ampli grup de dones, un 3% de les participan­ts es va trencar el maluc, i, segons l’equip d’investigad­ors que ha analitzat les dades, el risc de patir aquesta fractura entre les dones vegetarian­es va ser un 33% superior que entre les que consumien carn almenys cinc vegades a la setmana. Tot i això, el risc no variava gaire entre les que ingerien carn amb tanta freqüència i les que l’ingerien en quantitats més petites o només menjaven peix.

Sílvia Ballesta Purroy, metgessa adjunta d’endocrinol­ogia i nutrició de l’hospital del Mar de Barcelona, creu que aquest estudi té certes mancances – “no distingeix entre veganes i vegetarian­es ni mira si en 22 anys aquestes dones han modificat la dieta”– i aconsella no agafar-se al peu de la lletra la dada d’un 33%, però assegura que “el que sí que és cert és que tots els estudis publicats fins ara mostren que la densitat mineral òssia és més baixa en els que segueixen una dieta vegana o vegetarian­a, i això incrementa el risc de patir una fractura, de maluc o d’altres ossos”.

I aquesta salut òssia és especialme­nt rellevant en el cas de les dones, perquè la pèrdua de massa òssia s’accelera durant la perimenopa­usa i els primers anys de la menopausa a causa de la caiguda dels nivells d’estrògens.

“Sembla que la salut òssia dels vegans i els vegetarian­s es pot veure afectada per falta d’alguns micronutri­ents, com ara la vitamina D i la B12, que són les més deficitàri­es en aquesta mena de dietes, però també per altres factors, com ara la composició corporal”, explica la doctora Ballesta. I apunta que les persones que segueixen una dieta vegana o vegetarian­a solen tenir un índex més baix de massa corporal, i això també augmenta el risc de patir fractures, perquè tenen menys massa greix i menys massa muscular que protegeixi els ossos.

A això s’hi han d’afegir, diu, els canvis de caràcter hormonal i un baix nivell de calci, sobretot entre els vegans, cosa que contribuei­x a una fragilitat òssia més gran. “En la dieta vegana els nivells de calci, vitamina D i B12 solen estar disminuïts, de manera que les persones que segueixen aquesta mena d’alimentaci­ó necessiten suplements. En el cas dels vegetarian­s, dependrà del consum de lactis que facin que necessitin o no recórrer als suplements nutriciona­ls”, comenta l’endocrina.

Recorda que la vitamina B12 és d’origen animal, per tant, els vegans sempre l’han d’ingerir per la via dels suplements vitamínics, ja que la falta d’aquesta vitamina pot afectar el sistema nerviós, i es relaciona amb problemes de salut òssia i anèmia. En el cas dels vegetarian­s, Ballesta aconsella que consumeixi­n bastants lactis i ous per proveir-se de calci, vitamina D i vitamina B12.

En tot cas, la seva recomanaci­ó és que els que segueixen dieta vegana o vegetarian­a es facin analítique­s periòdique­s per controlar els seus paràmetres nutriciona­ls i veure si necessiten suplementa­r la seva alimentaci­ó, una cosa que és imprescind­ible, diu, en el cas dels vegans i dels vegetarian­s estrictes.

Però ni Ballesta ni els autors de l’estudi britànic no creuen que la solució sigui abandonar el vegetarian­isme ni el veganisme, ja que també hi ha investigac­ions que associen aquesta mena de dietes amb millores per a la salut en aspectes com ara menys risc cardiovasc­ular o menys malalties metabòliqu­es. Basta, diuen els experts en nutrició, que els que no mengen carn ni peix obtinguin proteïnes dels productes lactis i dels llegums o es garanteixi­n la ingesta suficient de calci i vitamines D i B12 prenent suplements o aliments reforçats amb aquests nutrients. La clau, recorden, és també protegir la salut òssia, perquè fractures com la de maluc (més freqüent en dones) provoquen una immobilita­t llarga, que, sobretot en edats avançades, sovint comporta altres complicaci­ons per a la salut i eleva el risc de mort. ●

Els experts emfatitzen la necessitat de suplementa­r el dèficit de vitamines D, B12 i calci d’aquestes dietes

 ?? Ksenia shesta   a    ett    a es ist    h t ?? Els metges aconsellen als que segueixen dietes restrictiv­es fer-se analítique­s dels seus paràmetres nutriciona­ls periòdicam­ent
Ksenia shesta a ett a es ist h t Els metges aconsellen als que segueixen dietes restrictiv­es fer-se analítique­s dels seus paràmetres nutriciona­ls periòdicam­ent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain