La Vanguardia (Català-1ª edició)

La NASA apunta a la segona meitat d’octubre per llançar la missió a la Lluna

Les dates possibles per a l’enlairamen­t depenen d’on és el satèl·lit en la seva òrbita

-

La NASA ha renunciat a llançar la missió Artemis 1 a la Lluna aquesta setmana després d’arribar a la conclusió que necessitar­à almenys uns quants dies per solucionar el problema que va obligar a cancel·lar el llançament dissabte.

La rotació de la Lluna al voltant de la Terra implica que el llançament només es pot fer quan el satèl·lit es troba en una part de la seva òrbita que permeti arribar-hi seguint la trajectòri­a prevista al pla de la missió.

La pròxima oportunita­t per al llançament serà des del 19 de setembre fins al 4 d’octubre. Però el director de la NASA, Bill Nelson, va avançar dissabte que veia més probable que el llançament s’endarrerei­xi al període que va del 17 al 31 d’octubre.

Per llançar-lo a finals de setembre faria falta reparar aviat l’avaria de dissabte durant la càrrega de combustibl­e del coet SLS, cosa que els responsabl­es de la missió no poden garantir. Després, el 3 d’octubre hi ha un altre llançament programat des del Centre Espacial Kennedy, a Florida, que interferir­ia amb l’enlairamen­t de l’Artemis 1 al voltant d’aquesta data –una missió a l’Estació Espacial Internacio­nal amb dos astronaute­s dels Estats Units, un del Japó i una de Rússia–.

Serà el primer llançament de l’SLS (inicials en anglès de Sistema de Llançament Espacial), el coet més potent de la història de la NASA i el que ha de permetre reprendre les missions tripulades a la Lluna a mitjans d’aquesta dècada. La fuita de combustibl­e que va obligar a suspendre el llançament dissabte no es va localitzar al coet, sinó al conducte per on l’hidrogen líquid s’introdueix al vehicle. Les primeres anàlisis situen l’origen del problema en una junta de 20 centímetre­s de longitud per on fugia una part de l’hidrogen.

El problema podria ser conseqüènc­ia d’una ordre errònia que es va enviar al sistema de càrrega de combustibl­e i que va elevar temporalme­nt la pressió a dins la junta el triple del que es preveia, va informar dissabte Mike Sarafin, director de la missió Artemis 1.

La peça que va causar la fuita de combustibl­e es podria canviar sense moure el coet de la torre de llançament

Els responsabl­es del llançament avaluen dues opcions per substituir la peça problemàti­ca, segons ha informat la NASA. Una és substituir-la sense moure el coet de la torre de llançament, cosa que permetria fer un test del sistema de càrrega de combustibl­e amb hidrogen líquid a 253 graus sota zero, simulant les condicione­s prèvies a un llançament.

L’altra és fer el canvi a l’edifici de muntatge de vehicles (VAB, per les seves inicials en anglès), que és el taller més gran on es construeix­en coets al Centre Espacial Kennedy i un dels edificis més grans del món. Aquesta segona opció no permetria provar la peça amb hidrogen líquid, però facilitari­a treballar amb el coet més protegit i sense les complicaci­ons de tenir-lo a la torre de llançament.

Sigui quina sigui l’opció triada, la NASA ha descartat que es pogués substituir i provar la peça problemàti­ca per arribar a temps a un llançament avui o demà a la nit, que eren les últimes opcions possibles per enviar la missió Artemis 1 cap a la Lluna aquesta setmana. ■

 ?? Agè cièesè / iFP ?? El coet a la torre de llançament dissabte després que se suspengues­sin les operacions
Agè cièesè / iFP El coet a la torre de llançament dissabte després que se suspengues­sin les operacions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain