La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un jet privat provinent de Jerez s’estavella a Letònia després d’un rumb erràtic

- S

L’accident d’un jet privat Cessna davant la costa de Letònia va activar diumenge a la tarda totes les alarmes en una zona especialme­nt sensible per la seva proximitat amb la frontera russa. L’aparell va arribar fins a la zona de l’accident després d’efectuar un vol erràtic que va activar les alarmes de defensa de diversos països. Es desconeix si hi ha hagut víctimes. Pel que sembla, l’aparell hauria tingut problemes per la pressió en cabina, segons recull el diari alemany Bild.

A l’avió, un Cessna 551 bireactor de 8 places registrat en Àustria, viatjaven (també segons el Bild) el pilot i un empresari relacionat amb el sector aeronàutic juntament amb la seva dona i la seva filla, tots de nacionalit­at alemanya. Els tres passatgers tenien residència temporal a la localitat de Zahara de los Atunes (Cadis), segons informa Efe.

El vol va partir de l’aeroport de Jerez a les 12.56 hores, amb destinació Colònia/Bonn, a Alemanya, segons el seu pla de vol.Poc després d’enlairar-se, les autoritats espanyoles alertaven les franceses que el jet podia tenir problemes per pressuritz­ar l’aeronau, segons va informar la Força Aèria francesa en un comunicat. Un avió de combat Rafale va enlairar-se i va intentar establir contacte amb l’aeronau, però “els intents d’establir contacte per ràdio van resultar infructuos­os” i “els contactes visuals no ens van permetre observar cap activitat a la cabina”.

Després de volar cap al nord, va fer dues voltes, a París i Colònia, abans de dirigir-se directamen­t al Bàltic, i va passar a prop de la costa de Polònia i l’illa sueca de Gotland. A les 17.37 hores, l’avioneta apareixia a l’aplicació Flightrada­r24 i perdia velocitat i altitud ràpidament, segons va comprovar l’agència Reuters.

Durant el seu vol, diversos avions de combat van enlairar-se per intercepta­r l’avioneta, tot i que cap no hi va poder establir contacte.

A l’altura d’Alemanya, un avió de combat Eurofighte­r es va enlairar de la base aèria de Rostock per fer el seguiment de l’avioneta, però no va poder obtenir informació. Un avió de combat F-16 danès va assumir el relleu en l’escorta de l’aparell, i els pilots van poder veure com l’avió virava i s’estavellav­a davant Letònia al voltant de les 19.45 hores. També es va activar un dels Eurofighte­r pertanyent a la missió de la Policia Aèria Bàltica de l’OTAN a l’aeròdrom d’Amari, a Estònia.

Després de confirmar-se l’accident, un helicòpter de la força aèria lituana es va desplaçar al lloc de l’accident. Per la seva part, l’Armada letona va enviar diversos vaixells al lloc.

L’empresa que figura com a propietàri­a de l’aeronau en el registre d’Àustria és GG Rent, registrada a Colònia. ■

Diversos avions de combat van intercepta­r l’aeronau, en què anaven quatre persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain