La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïnesos de Guissona es debaten entre quedar-se i tornar al seu país La falta de feina ja força la sortida de persones que van arribar fugint de la guerra

- Rosa Matas Lleida

Comencen a marxar de Guissona, la Ucraïna catalana, algunes de les persones d’aquest país que van arribar a la primavera, després dels primers atacs russos. Encara són poques. La majoria s’hi queden i hi continuen vivint amb els seus familiars. Ja abans de la guerra, 1.064 ucraïnesos vivien a Guissona. Era la segona comunitat immigrant més nombrosa al poble després de la romanesa. Ara ja és la primera.

“Van arribar 300 persones i algunes se n’han anat”. Ho explica el president de l’Associació Eslava Oriental, Andrí Sukhliak. Considera que la continuïta­t d’una guerra que es preveia més curta i la impossibil­itat de trobar feina és el que fa que algunes persones han dit que se’n van durant un temps i han demanat que no els donem de baixa al padró”, explica l’alcalde.

Uliana Kovaltxik és una de les dones que es queden. Va ser la primera refugiada que va arribar a Guissona, al febrer. Viu amb els seus dos fills i la seva filla a casa de la seva cunyada, la Mariana, que porta 20 anys al poble, treballa a BonÀrea Agrupa i és germana del seu marit, un bomber de Lviv.

Mentre els seus fills estudiaven, per afany de la Mariana, la Uliana ha dedicat els matins i les tardes a aprendre castellà i català i acaba de finalitzar un curs d’inserció d’auxiliar de geriatria que aquest estiu li ha permès fer substituci­ons a la residència de la fundació de BonÀrea. “Estic molt agraïda. Els nens estaven espantats. Durant els últims dies a Ucraïna cada dia hi havia avisos de possibles bombardejo­s”, diu. “Ningú no va pensar –afirma– que seríem aquí tant de temps. Estic tranquil·la perquè els nens estan protegits. De cara a l’hivern no sabem com estarem, però a Ucraïna, pitjor”.

La casa de la Mariana s’ha recompost. Eren quatre i ara són set. Viuen amb els dos sous de sempre, el d’ella i el del seu marit. Fins dissabte també hi havia a Guissona la seva mare, que ha marxat a Ucraïna amb la intenció de tornar. Passen molt de temps al jardí, on aquesta setmana celebraran la festa major de Guissona amb una cargolada. La Mariana, el seu marit i els seus nebots van sortir fa uns dies, després d’una tempesta, a buscar cargols. I en van trobar. Serà una festa diferent de les d’altres anys, de família nombrosa.

Com la Uliana, un 90% dels re

“N’hi ha que ens diuen que se’n van un temps i demanen que no els donem de baixa del padró”, diu l’alcalde

“Ningú pensava que ens estiguéssi­m aquí tant de temps”, afirma la Uliana, agraïda per l’acollida a Catalunya

 ?? MARC CARNICÉ ?? La família d’Uliana Kovaltxik, amb els cargols que van recollir fa uns dies i que reserven per a la festa major de Guissona, el seu poble d’acollida
MARC CARNICÉ La família d’Uliana Kovaltxik, amb els cargols que van recollir fa uns dies i que reserven per a la festa major de Guissona, el seu poble d’acollida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain