La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gairebé 8.000 veïns de 43 nacionalit­ats

-

fugiats viuen amb familiars. Algunes famílies van oferir les seves cases als que no coneixien ningú i l’Ajuntament de Guissona va habilitar un vell hotel del poble on viuen cinc persones.

Josep Soler i la seva família van oferir una casa en què, durant cinc mesos, ha viscut una dona vídua amb el seu nen de 5 anys i una altra de separada amb dos adolescent­s. Ara ha necessitat el pis i les dues famílies, amb l’ajuda de la Creu Roja, viuen en un hotel de Lleida.

Alina Slobodinic­k és una d’aquestes dones. Va escapar de Dnipró amb els seus fills i va passar 48 hores en un tren que els va portar a Polònia, des d’on van volar cap a Espanya, un lloc que ella havia conegut com a turista. Treballava com a relacions públiques i també busca feina. La seva filla de 15 anys, la Iana, estudiarà en un institut i el seu fill, que en fa 18 al desembre, pensa en la possibilit­at de tornar a Ucraïna. El pare d’en Maksim i ex de l’Alina ocupa un alt càrrec a l’exèrcit. Ella no pensa a tornar aviat a Ucraïna, tot i que sap que els seus fills sí que volen tornar-hi. Igual que molts altres ucraïnesos, no volen parlar de la guerra, volen “viure la vida i tirar endavant”.

La coordinado­ra de la Creu Roja a Lleida, Mireia Garra, afirma que hi va haver moltes persones acollides per la solidarita­t de famílies que les van allotjar a casa seva o van cedir habitatges que no es feien servir, tot i que “no tothom pot continuar oferint aquesta solidarita­t, i aquestes persones han de recórrer al sistema estatal de refugiats”.

També passarà l’hivern lluny de la seva terra, a prop de la fron

Un total de 43 naciona● litats conviuen a Guissona, segons el cens del setembre, en què figuren 7.802 veïns. Segons l’Ajuntament, un 51,5% són immigrants. Les xifres inclouen els fills nascuts al poble de pares estrangers que conserven la nacionalit­at dels seus progenitor­s. La majoria són d’Ucraïna, Romania, el Marroc i el Senegal. El 9 de setembre, amb motiu de la festa major, se celebra la multicultu­ral Festa per a Tothom. El poble es converteix en un mercat on les comunitats ofereixen mercats ambulants i tallers de gastronomi­a dels seus països, i en un escenari es fan diferents actuacions. Durant els pròxims dies també se celebrarà la Teranga, festa de la cultura senegalesa que aplega persones de totes les comunitats d’aquest país africà a Catalunya.

Una gran majoria dels refugiats a la ‘Ucraïna catalana’ viuen amb familiars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain