La Vanguardia (Català-1ª edició)

Senglars a l’autopista

Senyals d’advertènci­a per animals en llibertat als accessos a Barcelona per la B-23

- o olo

Amb una població creixent, els senglars són cada vegada més presents als nuclis urbans. D’un temps ençà, aquest mamífer s’ha deixat veure a l’autopista B-23, una de les principals vies d’accés a Barcelona. Davant aquesta situació, els responsabl­es de seguretat viària han decidit advertir de la perillosa circumstàn­cia amb senyals de circulació.

Com si fos una carretera de muntanya, s’han instal·lat senyals sobre el perill per la presència d’animals en llibertat, el senyal P-24. El símbol és el d’un cérvol, tot i que en aquest cas els animals que poden entorpir el camí dels conductors són els senglars. Molt a prop d’aquí hi ha el parc natural de Collserola, un dels seus hàbitats.

Fonts del Ministeri de Transport Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) assenyalen que, entre Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat, tocant a Barcelona, hi ha tres senyals d’aquesta mena a la B-23, dos en sentit ascendent i un altre en sentit descendent. En tots els casos, estan situats en els dos marges de la calçada. Al Ministeri tenen constància de vuit accidents per “irrupció de senglars a la via” a la zona entre els anys 2011 i el 2021.

Segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT), durant els anys 2020, 2021 i fins al 5 de maig d’aquest any hi ha hagut 17 accidents per influència d’animals en el tram de la B-23 que va des del terme municipal de Molins de Rei fins a Barcelona. L’any amb més incidents va ser el passat; n’hi va haver nou. Entre tots aquests casos, tan sols s’ha lamentat un ferit, que va ser de caràcter lleu, el 2020. La resta de persones implicades en van resultar il·leses. Tot i que de moment cap vida no ha corregut perill, qualsevol accident de trànsit en una via com una autopista pot ser mortal.

Les estadístiq­ues de l’SCT no diferencie­n per la tipologia d’animal implicat en el fet, però fonts de l’organisme diuen que “la majoria són causats pels senglars”.

“Malgrat que n’hi ha hagut tota la vida, arran de la pandèmia hem notat un augment dels senglars a la meva localitat i en altres del nostre entorn”, valora el cap de la policia local de Sant Just Desvern, Pedro Moreno. Es

Trànsit i el ministeri tenen constància d’accidents a l’autopista per aquest mamífer

refereix a municipis com Sant Feliu de Llobregat o Molins de Rei, entre d’altres. Tots se situen en la conurbació de Barcelona.

L’aparició d’aquests mamífers és més habitual en punts més pròxims a la serra, malgrat que també arriben al nucli urbà. “També els hem vist fins i tot a l’autopista”, confirma. Segons Moreno, un dels motius d’aquest auge és que “es construeix més a prop de la muntanya”. Així doncs, els animals baixen fins a les urbanitzac­ions i recorren cada vegada menys distància per poder trobar menjar i alimentar-se.

Discrepa d’aquesta apreciació el primer tinent d’alcaldia d’Esplugues de Llobregat, Eduard Sanz. “Crec que no hi afecta. Al cap i a la fi el nucli urbà no és el seu hàbitat natural”, considera. Sanz relata que els senglars han fet “presència puntual” al nucli urbà d’Esplugues. “De vegades han arribat a travessar l’autopista per ponts”, diu.

Sanz creu que s’hauria d’abordar el tema per establir un protocol d’actuació en aquests casos. “Necessitem tenir clar què cal fer i qui en té les competènci­es. No és fàcil actuar i de vegades les persones i els animals pateixen riscos”, explica. Normalment, el que s’intenta és reconduir els animals cap a la muntanya. Però no sempre és possible i en alguna ocasió han estat abatuts, una cosa que ha passat tant a Esplugues com a Molins de Rei. ●

 ?? Xavier Cervera ?? Un dels senyals P-24 que indiquen perill per animals en llibertat instal·lats a l’autopista a quatre passes de Barcelona
Xavier Cervera Un dels senyals P-24 que indiquen perill per animals en llibertat instal·lats a l’autopista a quatre passes de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain