La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova llum sobre l’art de Josep Pons Frau

L’obra del pintor, fotògraf i ceramista mallorquí s’exhibeix en tota la seva plenitud al Museu de Mallorca

- Nekane Domblás

Vint anys han trigat els germans Cuki i Carles Pons a recopilar l’extensa obra del seu avi, l’artista mallorquí Josep Pons Frau, i aportacion­s i vida pròpia per aconseguir que s’exhibeixi al Museu de Mallorca, un dels millors centres expositius de l’illa. El títol, Josep Pons Frau, a plena llum, pretén servir d’introducci­ó al recorregut que s’exposa a les sales del museu des d’un doble enfocament: la llum mediterràn­ia que recull la seva obra, especialme­nt singular als seus paisatges, però també vol treure a plena llum l’obra revisitada per altres artistes.

Josep Pons Frau (Sineu, 1883Palma, 1952) és un autor multidisci­plinari, o pluridisci­plinari, com li agrada dir al seu net Cuki, que va estudiar a la Escuela Superior de Bellas Artes de San Fernando de Madrid i que, al llarg de la vida, va desenvolup­ar un treball que uneix pintura, fotografia i ceràmica. La seva obra amb prou feines està disseminad­a perquè l’autor va comprar part de les pintures que va vendre, per tant, l’exposició, molt completa, presenta una enorme coherència i unitat.

Les fotografie­s li serveixen de model per pintar uns paisatges de la serra mallorquin­a, monumental­s, amb diverses capes de llum que mostra la profundita­t de les muntanyes, amb enfocament­s suggeridor­s i arbres en perspectiv­a que trenquen la monotonia de les formes. L’exposició mostra també retrats familiars i alguns d’encàrrec, entre els quals el de l’escriptor mallorquí Miquel dels Sants Oliver, a més d’imatges de molins i de carrers i panoràmiqu­es de Palma, amb una singularit­at: amb prou feines es veu el mar.

Però les fotografie­s són alguna cosa més que un simple model d’inspiració; també són obres en si mateixes que mostren, amb una precisió d’antropòleg, una Mallorca desaparegu­da que va en

L’o ra pictòrica de l’artista alear se centra, entre altres temàtiques, en paisatges i detalls de la

amorar els primers viatgers que van ser a l’illa. Hi ha escenes rurals quotidiane­s d’una forma de vida de què ja només es té constància gràcies a treballs com el de Pons Frau, recollits en una publicació per l’Ajuntament de Palma.

L’obra de Pons Frau es completa amb treballs ceràmics que inclouen des d’imatgeria religiosa per il·lustrar misteris al santuari de la Bonanova fins a obres de caràcter eminentmen­t pictòric que encara es poden veure a la glorieta d’una cruïlla a la finca Sa Vall, propietat del banquer Joan March, ara en mans dels seus hereus.

Tot i això, l’exposició no és una mera recopilaci­ó de l’obra diversa vida a la serra mallorquin­a. So re aquestes línies, una imatge del pintor, fotògraf i ceramista

que va desenvolup­ar l’artista. Gràcies al treball dels seus nets, Cuki i Carles Pons, l’obra s’actualitza i cobra una nova vida gràcies a col·laboradors tan diversos com els seus propis nets, un productor (Cuki), conegut entre altres feines per haver estat l’encarregat de la cerimònia d’inauguraci­ó i clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona; l’altre, il·lustrador, que ha revisat l’obra del seu avantpassa­t. Així, l’exposició exhibeix il·lustracion­s de Carles Pons inspirades en l’obra del seu avi i es tanca amb un vídeo en què les teles de l’artista es transforme­n en obres en 3D en què se superposen fotografia, pintura i vídeo en un interessan­t joc de l’artista Mariona Omedes que dona vida a una nova obra diferent de l’original.

Aquesta exposició, modesta en aparença, guarda encara més sorpreses, perquè es va desplegant amb un efecte de matrioixca en què apareixen nous elements així que s’avança. En aquesta segona vida de l’obra de Pons Frau no només hi han col·laborat els seus nets. Un conegut gastrònom mallorquí, Tomeu Arbona, que es defineix com a autor d’arqueologi­a gastronòmi­ca, es va inspirar en els productes que mostren les fotografie­s de Pons Frau per investigar en aquestes arrels de la gastronomi­a mallorquin­a que ara serveix al seu prestigiós taller gastronòmi­c de Palma.

En aquest efecte matrioixca també s’hi obre pas el disseny de moda. Sebastià Pons, un dels dissenyado­rs mallorquin­s de més reconeixem­ent internacio­nal, que ha arribat a mostrar la seva obra en desfilades a Nova York, presenta al museu algunes de les seves creacions en una mirada recíproca entre els dos autors en què els dissenys de Sebastià Pons miren als dissenys reals de les fotografie­s de Josep Pons. La pintora Christine Monrrow, per la seva banda, fa el seu particular homenatge a Pons Frau amb noves pintures d’obres realitzade­s per l’artista mallorquí, uns quadres que els nets del pintor van descobrir gairebé per atzar. L’última matrioixca és escultòric­a, una sèrie d’obres de Ricardo Gago, amb escultures clarament inspirades en les composicio­ns de l’autor de Sineu.

Amb tota aquesta exhibició de matèries diverses, l’exposició, que serà oberta fins al pròxim 11 de setembre, mostra un recorregut gràfic i biogràfic de l’autor a través de la seva obra, però, a més, pretén ser una indagació sobre la influència que ha tingut en generacion­s posteriors sobre discipline­s tan polièdriqu­es i interessos tan diversos com la gastronomi­a, l’escultura, la il·lustració o el disseny de moda.

L’exposició, comissaria­da per Carles Pons, amb la codirecció de Maria Gracia Salvà i Cuki Pons, és un joc de miralls en què es reflecteix­en aquesta obra de llum violenta mediterràn­ia, les llums i ombres de les fotografie­s que va fer l’autor al llarg de la seva vida, però sobretot és un joc en què l’obra de l’artista torna a sortir a la llum reinterpre­tada per nous autors. ●

L’exposició ha estat possible gràcies a l’ingent treball recopilato­ri de 20 anys dels seus dos nets

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain