La Vanguardia (Català-1ª edició)

Orgull i prejudici a Cervià

La guitarrist­a Ana Vidović enamora el públic del festival gironí

- Cervià "e Ter

Aquest cap de setmana, ibercamera va presentar amb orgull la que probableme­nt serà la seva nova aposta artística, la guitarrist­a Ana Vidović. i el lloc no podia ser més apropiat per gaudir d’una vetllada “molt agradable”, tal com la va definir un espectador del recital de dissabte al Festival de Cervià de ter. l’artista croata, que ja porta dues dècades vivint als estats units, es va ficar la gent a la butxaca amb un programa variat que va brindar amb aquest so sempre íntim de la guitarra sense amplificar... Per què hi és, si no, la bella acústica de l’església del monestir de santa maria de cervià?

la primera part va ser una aposta sense prejudicis per la música de bach transcrita per a guitarra. amb un tarannà reservat i aquesta mestria sense artificis que la caracterit­za, Vidović es va allunyar de la demostraci­ó circense de què la guitarra és capaç. al contrari, va oferir la primera sonata núm. 1 per a violoncel sent fidel a la partitura, i el mateix va fer amb la partita per a flauta en la menor del geni de leipzig. però potser els recursos expressius van ser austers per mantenir la tensió durant més de mitja hora.

si a part del públic li va semblar monòton, tot va canviar amb la Gran sonata heroica de mauro Giuliani, compositor i guitarrist­a nascut a la Puglia italiana que ja a les albors del romanticis­me va contribuir, amb aquesta i altres obres, a complicar tècnicamen­t l’instrument.

A la segona part es va treure suc al Records de l’Alhambra, de Francesc tàrrega, i al seu Capritx àrab o la Dansa mora. la guitarra de la talentosa Vidović, que el públic d’ibercamera podrà escoltar al novembre al Palau de la música Catalana, llavors va tocar la Sonatina que el madrileny Federico moreno torroba va escriure el 1924. tot i que si alguna cosa va sonar realment deliciosa va ser Granada i, sobretot, Astúries, de la Suite espanyola d’isaac Albéniz.

tancant el cercle iniciat amb l’aproximaci­ó a bach des de la guitarra, l’artista de 41 anys va concloure amb la superba Introducci­ó i variacions sobre un tema de Mozart de Ferran sor. Va emocionar amb el bis gràcies a Un dia de novembre, del cubà leo brouwer, a petició del mateix president d’ibercamera, Josep maria Prat, perquè és el tema que preveu tancar el programa del Palau.

Prat i Vidović han acordat una altra data per al cicle ibercamera: el gener del 2024 hi haurà la solista de l’Orquestra nacional d’Hongria al Concert d’Aranjuez. A més, exploren col·laboracion­s amb altres artistes de l’agència Camera. no hi ha repertori de guitarra amb violí? i tant, el del mateix mauro Giuliani, sense anar més lluny. Amb Fumiaki miura, Vidović formaria una parella out of space. ●

 ?? Festival Cervià de Ter ?? Ana Vidovic durant l’actuació a Santa Maria de Cervià de Ter
Festival Cervià de Ter Ana Vidovic durant l’actuació a Santa Maria de Cervià de Ter
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain