La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Braithwait­e

El danès debuta amb el gol del triomf en un altre esforç agonístic blanc-i-blau a San Mamés

- Roberto Rodríguez

Diego Martínez encomana un entusiasme poques vegades assaborit per l’espanyolis­me. La seva capacitat per esprémer i portar a col·lació el millor talent dels seus jugadors ja és motiu de veneració a Cornellà. Aquesta suposa ara mateix la millor, potser l’única, coartada per a un club que ha tornat a decebre l’afició amb una planificac­ió esportiva erràtica, coronada per una gestió incomprens­ible de la petició de sortida del seu millor jugador, Raúl de Tomás.

El setè projecte de Chen va començar fa tres setmanes, però va ser contra l’Athletic, a San Mamés, i després del tancament del mercat quan se’l va poder jutjar amb serenitat. I el que va ser manifest altre cop és que la plantilla és complidora i esforçada, però molt curta. Que la voluntarie­tat no arriba per crear futbol. L’equip és batallador, atrevit i insubmís, però les carències són palmàries. En forma de talent sobretot ofensiu. Contra l’Athletic es van sumar les lesions de Keidi Bare, Calero i Lazo. Van haver de debutar Simo (17) i Omar (18). I per si fos poc De Tomás encara exerceix d’element distorsion­ador. Com aquell xiulet molest que no se’n va mai i no permet avançar. Doncs malgrat tot això, l’Espanyol va aconseguir el triomf gràcies a un gol, un magnífic gol, de Martin Braithwait­e. La nova estrella d’aquest equip, amb permís de Darder.

Va travessar la Diagonal dijous i per això, i fins i tot abans de vestir-se de curt, es va convertir en ídol perico. Només 48 hores després, Braithwait­e es va coronar amb lletres d’or marcant un gol fonamental a San Mamés. El gol de la victòria. Però també el que serveix per donar tranquil·litat a un projecte ferit aquest començamen­t de temporada. No ho va merèixer mai, l’Espanyol. Però aquest equip té una ànima irreverent, un esperit patidor. Competeix sempre. No li arriba per a gaire, cert és. Però gràcies a Diego Martínez està decidit a contradir totes les lleis futbolísti­ques. A Vigo ja va empatar de manera miraculosa i contra el Madrid fins i tot ho va merèixer. Això de San Mamés és un altre esglaó. I sant Braithwait­e ho va fer possible.

No ho va dubtar l’entrenador de Vigo i va fer debutar tant el danès com Álvaro Fernández, que va deixar la porteria a zero per primera vegada aquest curs. Braithwait­e amb prou feines va tenir protagonis­me a l’inici, perquè l’equip perico només es va dedicar a defensar. A intentar sobreviure davant les allaus d’un Athletic amb personalit­at i capacitat per arribar amb molts homes. Vini Souza es va multiplica­r per tapar els Muniain, Sancet i Williams jr. Les arribades van ser constants sobretot per l’esquerra, on Berenguer va tornar boig Óscar Gil. En una d’aquestes internades, l’extrem va regalar un gol que va fallar Williams amb Álvaro Fernández superat. El mateix Berenguer va enviar un xut al travesser a prop del descans que va esgarrifar San Mamés per la seva violència.

On més se li noten les carències a aquest Espanyol és en la construcci­ó. Pilotada fora. Aquesta va ser l’estratègia més buscada per centrals, laterals i fins i tot algun migcampist­a. Només Darder posa pausa. Tot i això, només Darder és molt davant de qualsevol. I de les seves botes en va sortir un pas que va posar Joselu en boca de gol, tot i que el seu xut se’n va anar desviat. Aquesta va ser la millor i gairebé única ocasió de l’Espanyol. Perquè les altres coses van ser córrer i patir. I patir i córrer.

I així va allargar el partit l’Espanyol. Sense concedir gaire i sense deixar de ser vertical a la recerca d’un miracle. Es va lesionar Keidi només deu minuts després de saltar al camp i Martínez va fer debutar Simo i jugar amb defensa de cinc. També es va trencar Calero i al final Lazo, fet que va permetre el debut d’Omar.

Quan l’Athletic més s’abocava sobre la porteria perica va aparèixer Braihwaite en un contraatac per marxar amb habilitat de dos rivals i batre Unai Simón. La celebració de la banqueta explica la importànci­a d’aquest gol. D’aquest primer triomf, que dona tranquil·litat. Tot i que només de moment. ●

Diego Martínez perd per lesió tres jugadors: Keidi Bare, Calero i Juan Carlos Lazo

Els contratemp­s van fer que debutessin Simo, Omar i Lazo després de Fernández i Braithwait­e

 ?? Juan Manuel Serrano Arce / Getty ?? Martin Braithwait­e celebrant el seu primer gol amb l’Espanyol només 48 hores després de signar el contracte
Juan Manuel Serrano Arce / Getty Martin Braithwait­e celebrant el seu primer gol amb l’Espanyol només 48 hores després de signar el contracte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain