La Vanguardia (Català-1ª edició)

Verstappen ho té a tocar

El neerlandès deixa sentenciat el bicampiona­t a casa seva amb la desena victòria i una nova desfeta de Ferrari; Leclerc, tercer, es despenja a 109 punts

- * s s + * * o s

v oranje

enrere (5è)– per protegir-ne el cap. Però aviat es va veure que els bòlids vermells no intimidari­en gens ni mica el ros neerlandès, perquè ni Leclerc el pressionav­a gaire, ni Sainz els podia seguir de prop.

Per acabar-ho d’adobar, el madrileny va viure una altra desfeta marca Ferrari: a la volta 15 s’aturava a calçar les gomes mitjanes, però els mecànics no tenien preparada la roda posterior esquerra, i va estar aturat 12,7 segons. Un desastre més de Ferrari. “Oh, my God” (Oh, Déu meu), exclamava l’espanyol, que es reincorpor­ava novè a pista, ja sense cap opció de podi.

“Ha estat un desastre amb en Carlos, caldrà revisar per què. No teníem el ritme adequat i no han pogut explotar el rendiment del cotxe”, s’excusava Mattia Binotto, el cap de la scuderia, cada vegada amb menys arguments.

Sense els Ferrari plantant cara a Verstappen, va ser el Mercedes de Hamilton el que més va inquietar el neerlandès. Amb una tàctica inversa –primer calçant gomes mitjanes i després dures–, l’anglès va ser el pilot que més volava a la pista. Va arribar a situar-se segon després de fondre Pérez en un duel espectacul­ar i que Leclerc sortís al pit stop, es va esperançar a caçar Verstappen com ho feia el 2021, va arribar a acostar-se a 13,7 segons del líder... L’agafaria durant les 26 voltes restants? No es podria saber.

No, perquè no hi hauria persecució per la irrupció d’un virtual safety car per un contratemp­s de l’Alpha Tauri de Tsunoda, que va allunyar el perill de Verstappen. “Aquest VSC ens ha fet pols”, llegia ràpidament les conseqüènc­ies Hamilton, que, tot i així, tornaria a tenir una altra oportunita­t d’atac amb l’aparició del cotxe de seguretat arran de l’avaria de l’Alfa Romeo de Bottas quan faltaven 15 voltes.

Però llavors Mercedes va jugar malament les seves cartes. Tota la graella va muntar les gomes toves per a l’assalt final, menys Hamilton, a qui l’equip va deixar amb els pneumàtics mitjans usats amb 10 voltes de vida per poder ser líder al desenllaç. Primer, però en inferiorit­at per les rodes amb més adherència de Verstappen, amb un avantatge substancia­l per a les últimes 12 voltes. Es repetien les condicions i les posicions del duel final del 2021 a Abu Dhabi. I, com llavors, va vèncer Max. Hamilton va avançar just després de replegar-se el cotxe de seguretat, al tall

Per la falta de ritme de Ferrari, Hamilton va esdevenir animador, però el van fastigueja­r un ‘virtual’ i l’estratègia

Sainz va tornar a patir el desastre de les parades de Ferrari i un càstig, i Alonso va escalar de 13è a 6è

de la línia de meta. Li va anar d’un pèl, però dins de la legalitat. A partir d’aquí, Verstappen va volar cap a la desena victòria en 15 GP: ha deixat el Mundial per a sentència. Darrere, només soroll.

El de Hamilton amb Mercedes, que li demanava disculpes per l’estratègia final fallida. “Creia que podia assolir el Red Bull i batre’l, però amb el safety car no sé què ha passat”, va dir el 44 contrariat, superat per Russell i Leclerc.

I més soroll a Ferrari, que es llepava les ferides. “No n’estic particular­ment content; vam tenir més problemes, una pena”, admetia Leclerc, a 109 punts del líder. “Molt malament, tot el que podia sortir malament ha sortit malament. L’aturada ens ha costat quatre llocs. M’han cridat molt tard i no estaven a punt; caldrà analitzar-ho amb calma”, lamentava Sainz, que a més va ser castigat amb cinc segons (va passar de 5è a 8è) per una incorporac­ió insegura a l’última parada. “Que castiguin això és una estupidesa; vaig evitar atropellar un mecànic de McLaren”, es queixava Carlos.

Qui més somreia era Fernando Alonso, després d’escalar del 13è al 6è lloc; el seu 10è top 10 seguit. ●

 ?? Madr HdRMAN / Reuters ?? L’afició saluda amb bengales l’arribada a meta de Max Verstappen al GP dels Països Baixos
Madr HdRMAN / Reuters L’afició saluda amb bengales l’arribada a meta de Max Verstappen al GP dels Països Baixos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain