La Vanguardia (Català-1ª edició)

Editar a Twitter

- Josep Maria Ganyet

encès. Per a uns és la benedicció esperada i la solució a tots els problemes del primer món: corregir la inevitable falta d’ortografia en un tuit genial, afegir aquella etiqueta que hi falta o cancel·lar aquell tuit visceral que t’empaitarà tota la vida.

Per a d’altres és l’apocalipsi. La mateixa naturalesa de Twitter —brevetat, absència de context i de jerarquia visual, etcètera— el converteix en terreny fèrtil per a la desinforma­ció on prosperen bots i comptes falsos. Recordeu que l’estira-iarronsa judicial entre Elon Musk i Twitter ve d’una discrepànc­ia en el nombre de bots —per tant, immunes a la publicitat— que hi ha a la plataforma. La no adquisició hostil de Musk la vam poder seguir en directe a Twitter en la que podria ser una de les campanyes de desinforma­ció més grans de la història de la plataforma.

Si podem editar un tuit publicat, què passa amb els canvis quan el tuit ja ha estat vist i retuitat per algú? Algú podria publicar un tuit sobre gatets, esperar que es fes viral i canviar-ne després el contingut. Segur que hi ha redaccions senceres que ja estan fent reunions d’urgència.

Twitter afirma que els canvis en un tuit només es podran fer fins a mitja hora després de la publicació, i que quan això passi hi sortirà una icona i una etiqueta que deixarà clar que el tuit ha estat modificat. Els usuaris també tindran accés a revisar tot l’historial de modificaci­ons. Però, en l’afany de ser el primer a estar a l’última, voleu dir que revisarem l’historial de canvis? La meva intuïció digital em diu que continuare­m com ara, que en cas de dubte és més fàcil retuitar que no pas verificar, especialme­nt si el que llegim apuntala la nostra visió del món.

De moment la prova ha estat interna a

Editar tuits publicats: és una benedicció o és l’apocalipsi?

Twitter, i a finals de mes la podran provar els usuaris de Twitter Blue, el servei de pagament de Twitter, encara no disponible aquí. Mentre la funcionali­tat no s’alliberi per a tots els usuaris, continuare­m fent servir el botó d’edició de sempre: esborrar el tuit i tornar-lo a publicar ben escrit.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain