La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una oportunita­t perduda

- Alberto Martín Álvarez Investigad­or de la Universita­t de Girona

Gairebé un 62% de la ciutadania xilena diumenge va rebutjar un nou text constituci­onal. Aquest rebuig ha superat les previsions més pessimiste­s i s’ha produït de forma incontesta­ble a totes les regions del país. El document ara rebutjat era marcadamen­t progressis­ta. Defineix Xile com un Estat social i democràtic de dret, reconeix i defensa els drets dels seus pobles originaris –prop d’un 12% de la població del país i històricam­ent marginats– i garanteix els drets de les dones. L’articulat proposa un model de país avançat, solidari, conscient de l’emergència climàtica que vivim i actiu contra aquesta crisi. A causa del paper subsidiari que la Constituci­ó vigent atorga a l’Estat, el nou text n’hi concedia un de més actiu que garantís drets bàsics com el de l’habitatge o l’educació. La Convenció Constituen­t va dibuixar un ideal de societat que ara ha estat impugnat per una majoria de xilens i xilenes.

Les raons d’aquesta impugnació són complexes. D’una banda, els sectors populars, a qui la nova Constituci­ó podria beneficiar més, semblen haver-se desconnect­at gradualmen­t del procés constituen­t i dels seus resultats. El canvi del context econòmic i polític des dels inicis dels treballs de la Convenció en part ajuda a explicar aquest distanciam­ent. En aquest moment, aquest context està marcat per l’alta inflació, el deterioram­ent del tipus de canvi peso-dòlar i l’augment dels tipus d’interès. En aquest marc, qüestions com la plurinacio­nalitat de l’Estat o els drets indígenes han passat a ser secundaris. D’altra banda, i connectat amb això, sembla que la Convenció no ha pogut, o no ha sabut, comunicar adequadame­nt la importànci­a de la seva feina i dels seus resultats. Això, alhora, prepara el terreny perquè les campanyes de la por o les fake news orquestrad­es des de diferents sectors tinguin més capacitat de configurar els punts de vista de la ciutadania.

A més, cal esmentar que la campanya de rebuig es va estendre més enllà dels partits de dreta i va concitar el suport de figures polítiques del centreesqu­erra, incloent-hi exministre­s de governs de la Concertaci­ó. Aquests, malgrat que reconeixen que és necessari un nou text constituci­onal, van criticar el model de descentral­ització de l’Estat i el caràcter plurinacio­nal que s'hi havien proposat, entre altres coses.

El rebuig de la nova Constituci­ó afecta inevitable­ment la imatge del Govern i del president Gabriel Boric i precipitar­à canvis a l’Executiu. Boric va arribar al càrrec enmig d’un clamor popular per transforma­cions profundes, per la qual cosa el resultat de diumenge constituei­x indiscutib­lement un revés per al mandatari.

D’altra banda, a partir d’ara s’obren diversos escenaris possibles, des de la convocatòr­ia d’una nova convenció fins que el text vigent es reformi parcialmen­t. El que sí que sembla clar és que l’opció de mantenir la vigència de la Constituci­ó actual no té un suport ampli entre la ciutadania.

Que el país necessita canvis és indubtable. Xile és una societat fortament

La plurinacio­nalitat proposada a Xile va ser criticada per figures del centreesqu­erra

desigual, dependent d’un model econòmic extractivi­sta i amb un Estat que durant dècades va cedir les seves responsabi­litats en salut, pensions o educació a la iniciativa privada. Les mobilitzac­ions del 2019 van expressar el desig ciutadà de suprimir la matriu estatal heretada de la dictadura. Per aquest motiu, el resultat del plebiscit de diumenge és una oportunita­t perduda per al canvi, ara com ara...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain