La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel reconeix que va disparar a la reportera accidental­ment

L’exèrcit hebreu veu “altes possibilit­ats” que fos un soldat

- JOFRE NOY

Després de completar la seva pròpia investigac­ió, les Forces de Defensa d’Israel (FDI) van reconèixer ahir que hi ha “altes possibilit­ats” que la periodista palestina Shireen Abu Akleh fos abatuda per un soldat hebreu. La veterana correspons­al d’Al-Jazira va rebre un tret al cap l’11 de maig durant una batuda del Tsahal a Jenín (Cisjordàni­a).

Poc després del tràgic incident, l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) i oenagés de drets humans van acusar Israel per la mort, que va causar un profund xoc en la societat palestina. També van apuntar en la mateixa direcció investigac­ions de mitjans com la CNN o The New York Times. Mesos després, una prova forense dels Estats Units va insinuar la probable responsabi­litat de l’exèrcit hebreu, malgrat que el deterioram­ent de la bala no va permetre aclarir l’autoria del tret.

Des del Tsahal es va culpar militants armats palestins, que van mantenir un intens tiroteig amb les tropes israeliane­s. De totes maneres, a les conclusion­s finals publicades ahir es va modificar la versió. “Hi ha altes possibilit­ats que Abu Akleh fos accidental­ment abatuda per foc de les FDI, que va ser disparat cap a sospitosos identifica­ts com a homes armats, durant un intercanvi de foc massiu i indiscrimi­nat cap als soldats”, assenyala el text. I continua: “És important emfatitzar que durant tot l’incident els trets de les FDI pretenien neutralitz­ar els terroriste­s, també els que hi havia a l’àrea on Abu Akleh era present”. Finalment, no es va descartar la “possibilit­at rellevant” que la reportera fos impactada per bales palestines.

La batuda del Tsahal va arribar després d’una sobtada onada d’atemptats terroriste­s per tot Israel, que va llevar la vida a 19 persones. Per treure les seves pròpies conclusion­s, les FDI van interrogar els soldats que van participar en el dispositiu, van analitzar el so dels trets de l’escenari, van fer simulacion­s detallades de l’àrea on va morir Abu Akleh i van revisar materials audiovisua­ls aportats per mitjans estrangers. Imatges difoses per l’oenagé israeliana B’Tselem van revelar que la periodista d’Al-Jazira i els seus col·legues eren a centenars de metres dels homes armats palestins. Aparentmen­t, no hi va haver trets cap als soldats des de l’àrea on hi havia els reporters.

Malgrat el canvi de versió, les FDI van determinar que es van complir els “procedimen­ts operatius” i que no hi va haver “anormalita­ts”. La Fiscalia Militar va dictaminar que “no hi ha sospites que hi hagués un crim que justifiqui l’obertura d’una investigac­ió de la policia militar”, de manera que l’autor del tret no serà condemnat.

“Les FDI expressen les seves profundes condolence­s per la mort de Shireen Abu Akleh. La llibertat de premsa i mantenir la seguretat dels periodiste­s són components essencials de la democràcia israeliana”, concloïa la nota de premsa.

Abu Akleh, que feia dues dècades que cobria el conflicte als territoris palestins, era molt popular al món àrab. Atesa la seva doble nacionalit­at, palestina i nordameric­ana, la seva família exigeix més implicació de la Casa Blanca per resoldre el cas. Després de fer-se públiques les conclusion­s de les FDI, els parents de la difunta reportera van comentar que “el Govern israelià prova d’enfosquir la veritat i evitar responsabi­litats. Fa més de quatre mesos que sabíem que un soldat israelià li va disparar i la va matar, tal com van demostrar incomptabl­es investigac­ions”. I van concloure: “Continuem profundame­nt dolguts i frustrats. No pararem fins que es faci justícia per Shireen”. ●

La Fiscalia Militar dictamina que “no hi ha sospites de crim” que justifiqui obrir una investigac­ió

 ?? AFP ?? La reportera palestina Shireen Abu Akleh
AFP La reportera palestina Shireen Abu Akleh

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain