La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algèria demana “negociacio­ns directes” entre el Marroc i el Front Polisario

- ALGER

Algèria va demanar ahir, quan va rebre l’enviat de l’ONU per al Sàhara Occidental, “negociacio­ns directes” entre el Marroc i els separatist­es del Polisario per arribar a una solució del conflicte. Segons un comunicat del Ministeri d’Exteriors, el cap de la diplomàcia algeriana, Ramtane Lamamra, va discutir amb l’enviat de l’ONU, Staffan de Mistura, les “perspectiv­es de consolidac­ió dels esforços de l’ONU amb vista a la represa de les negociacio­ns directes entre les dues parts”, el Marroc i el Front Polisario.

Lamamra va reiterar així la posició del seu país de rebuig de la fórmula de “taules rodones”, organitzad­es a Ginebra el 2019 arran d’una resolució de l’ONU i que suposadame­nt reunirien el Marroc, el Polisario, Algèria i Mauritània. Alger considera “contraprod­uent” aquest format quadripart­it. El Marroc, per la seva part, advoca per la represa d’aquestes taules rodones per arribar a una solució “basada exclusivam­ent en la iniciativa d’autonomia marroquina, en el marc de la sobirania nacional i la integritat territoria­l del regne”.

La qüestió de l’antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental, considerat “territori no autònom” per l’ONU, enfronta des de fa dècades el Marroc amb el Front Polisario, avalat per Alger. Rabat, que controla gairebé un 80% d’aquest territori, proposa un pla d’autonomia sota la seva sobirania. El Polisario està cridant a un referèndum d’autodeterm­inació sota els auspicis de l’ONU, que va ser planejat quan es va firmar un alto el foc el 1991 però no va arribar a materialit­zar-se mai.

Algèria va trencar relacions diplomàtiq­ues amb el Marroc l’agost del 2021 a causa del Sàhara Occidental i l’acostament entre Rabat i Israel. De Mistura, que fa la seva segona gira regional des del seu nomenament el novembre del 2021, es va reunir diumenge amb el líder del Front Polisario, Brahim Gali, a Tinduf (Algèria). La visita arriba enmig d’una crisi diplomàtic­a entre el Marroc i Tunísia després que el president tunisià, Kais Saied, rebés Gali a finals d’agost. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain